Ingezonden persbericht


ARCHITECTUURLIJK WEERT

Persbericht - 3 juli 2011

ARCHITECTUURPRIJS 2011 GAAT NAAR RUBENSLAAN 8
Publieksprijs 2011 voor Tooroplaan 27

De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 3 juli uitgereikt. De Architectuurprijs 2011 ging dit jaar naar het ontwerp voor een bungalow aan de Rubenslaan 8. Het publiek koos voor de woning aan de Tooroplaan 27 en ontving daarmee de Publieksprijs. Beide zijn ontwerpen van Piet Coenders, wiens werk dit jaar centraal staat.

Het thema van de Architectuurprijs, die al sinds 1995 wordt uitgereikt, was dit jaar het oeuvre van Weerter architect Piet Coenders. Veel van zijn ontwerpen zijn te vinden in de gemeente Weert, maar ook in Nederweert. Alle projecten zijn met foto en beschrijving gepubliceerd in het Land van Weert. Ook waren de nominaties te bekijken via de website www.architectuurlijkweert.nl en op de Weerter weekmarkt van 11 juni jl.

Publieksprijs
Er zijn door het publiek bijna 500 stemmen uitgebracht, waarvan bijna 200 op de weekmarkt van 11 juni hebben gestemd en ruim 260 mensen stemden via internet. Opvallend is dat het publiek haar stem vaak goed motiveerde. Daarmee is het doel om meer mensen bewust te maken van architectuur dit jaar weer bereikt. De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op het project Tooroplaan 27, waarmee het de Publieksprijs kreeg. Elly Stals motiveerde haar keuze als volgt: 'omdat het lijnenspel erg apart is en er een geheel ontstaat dat spanning oproept, maar ook evenwicht uitstraalt.' Dit was de beste motivatie voor het winnende ontwerp. Zij mocht daarmee de Publieksprijs uitreiken.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2011
Een jury bepaalde welke ontwerp van Piet Coenders bekroond zou worden met de Architectuurprijs 2011. De jury bestond dit jaar uit: Dhr. Kirkels, wethouder ruimtelijke ordening,
Dhr. Metz, architect en
Dhr. Van Cauteren, conservator.

De jury loofde de derde prijs uit aan Van Goghlaan 10. De tweede prijs ging naar het woonhuis van Piet Coenders zelf aan de Rembrandtlaan. Er was een eervolle vermelding voor het woonhuis aan de St. Maartenslaan 25. Voor de Architectuurprijs 2011 viel de keus van de jury op het ontwerp voor Rubenslaan 8. Dit ontwerp maakte Piet Coenders in opdracht van de heer Maes. De ruimtes zijn ingenieus gerangschikt, waarbij de leefruimte enigszins is afgeschermd van de straat en optimaal is verweven met het omringende groen van de tuin. Dit komt door de vorm en transparantie van de gevel. Hiermee heeft deze woning een grote ruimtelijke werking en een fijn woonklimaat.

Expositie Piet Coenders
Na de prijsuitreiking vervolgde het programma in de Tiendschuur onder grote belangstelling. Kunsthistorica Eva Wetsteijn hield een boeiende lezing ter introductie van de tentoonstelling en de publicatie. Zij plaatste het werk van de nu 80-jarige Piet Coenders in zijn tijd en de architectuurstromingen. Ook lichtte zij enkele ontwerpen toe met aandacht voor de beleving van de gebruikers. Wethouder Kirkels opende de tentoonstelling en de heer Coenders kreeg het eerste exemplaar van de publicatie over zijn werk aangeboden. Eva Wetsteijn schreef hiervoor de teksten. Deze publicatie van Stichting Architectuurlijk Weert is mede mogelijk gemaakt door medewerking van Océ. De tentoonstelling, met originele tekeningen van Piet Coenders, geeft een mooi overzicht van de vele woonhuizen die hij ontwierp. Tevens zijn appartementengebouwen en kerken, geïllustreerd met diverse gebruiksmogelijkheden, geëxposeerd. Ook enkele niet gerealiseerde gebouwen, waaronder een studieopdracht voor een kapel geïnspireerd op de kerk van Le Corbusier te Ronchamp, zijn te zien. De tentoonstelling is tot en met 11 september te bezichtigen in de Tiendschuur, dinsdag tot en met zondag tussen 14 en 17 u. De toegang is gratis. De publicatie is er te koop voor ¤ 10,-.

Stichting Architectuurlijk Weert
Sinds 1995 is Stichting Architectuurlijk Weert actief om architectuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Deze stichting is een samenwerking tussen enkele architecten en vrijwilligers uit het vakgebied. De Stichting Architectuurlijk Weert schenkt ieder jaar op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormen daarbij een hoogtepunt. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek in de belangstelling te brengen, onder andere excursies en lezingen. Deze activiteiten zijn alleen mogelijk dankzij de sponsors en begunstigers, waarvoor hartelijk dank. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.