Voedsel en Waren Autoriteit

Noord-Limburgse agrariërs krijgen minder inspecties

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 04 juli 2011

Door een verregaande samenwerking tussen toezichthouders, krijgen bedrijven in de land- en tuinbouwsector in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray minder inspecteurs op hun erf. Dit is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die is gesloten tussen de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, Waterschap Peel en Maasvallei, Rijkswaterstaat (directie Limburg), Provincie Limburg en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Meer uitwisseling tussen de instanties en het gerichter werken van inspecteurs tijdens een bedrijfsinspectie, leidt tot het minder belasten van agrarische ondernemers in de gemeenten Venray en Horst aan de Maas.

Tijdens een controle kijkt de inspecteur naar alle controlepunten, zoals het gebruik en de opslag van gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn, de kwaliteit van het oppervlaktewater en de naleving van milieurichtlijnen. Achter de schermen is een digitaal loket ingericht voor de uitwisseling van de inspectiegegevens tussen de overheidsdiensten, waardoor er minder inspectiebezoeken in de toekomst nodig zijn. Namens alle organisaties wordt de ondernemer in kennis gesteld van de bevindingen van het inspectiebezoek.

Ondertekening convenant
De overeenkomst is gesloten tussen alle partijen die toezicht houden bij agrarische bedrijven in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray en is een primeur in Nederland. Bij de presentatie op maandagochtend 4 juli ondertekenden vertegenwoordigers van de gemeenten Venray en Horst aan de Maas, Waterschap Peel en Maasvallei, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de samenwerkingsovereenkomst. Het is een resultaat van een aantal proefprojecten die de afgelopen drie jaar in de regio zijn gehouden. Daarbij is aan zowel de ondernemer als aan de inspecteur gevraagd of de samenwerking het beoogde effect had en leidde tot minder toezichtslast. Hieruit blijkt dat meer dan tweederde van de ondernemers een verbetering zag ten opzichte van inspecties in het verleden en dat het hen tijdswinst opleverde. De ervaringen die zijn opgedaan moeten uiteindelijk leiden tot nog meer efficiency en vergelijkbare samenwerkingsverbanden in andere regio's.

Kroonjuweel
Alle partners in de samenwerking spraken maandag van een belangrijke stap voor zowel de toezichthoudende instanties als de ondernemers in de land- en tuinbouw. Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas daagde partijen uit om verder te gaan op de ingeslagen weg. "Dat betekent vertrouwen geven aan de ondernemers. De slechterikken op de huid blijven zitten, maar wie het goed doet ook belonen", aldus Van Rooij. Een lijn die ook de nVWA voorstaat. Plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst, Freek van Zoeren, noemde het Noord-Limburgse project "een kroonjuweel van samenwerking tussen toezichthouders, ontstaan vanuit de werkvloer."

Programma Vernieuwing Toezicht
Deze samenwerking in Noord-Limburg is een resultaat van het rijksbrede programma Vernieuwing Toezicht, bedoeld om de toezichtslasten met 25% te verlagen bij het bedrijfsleven en om effectievere en efficiëntere werkwijze te bevorderen. Veertien rijksinspecties en de Douane nemen deel aan dit programma dat in 2006 is gestart. De modernisering van de wijze van werken moeten alle inspectiediensten ontwikkelen, uitproberen, verankeren en vormgeven in onderlinge samenwerkingsverbanden. De samenwerking betreft de rijksinspecties, maar het is de bedoeling dat ook andere toezichthouders, zoals gemeenten, waterschappen en provincies aanhaken.