PvdD: 'Stop kamelenrace in Tilburg'


TILBURG, 20110703 -- De Tilburgse werkgroep van de Partij voor de Dieren is vastberaden om een 'kamelenrace' als nieuw evenement in Tilburg tegen te houden. Er is een brief verstuurd naar het college van B&W en alle Tilburgse raadsleden om erop te wijzen dat dit entertainment ten koste van dieren zelfs is verboden volgens de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD). Op maandag 4 juli 2011 vergadert de Tilburgse gemeenteraad over de kwestie.

Op 16 september 2011 wil 'Aangenaam Evenementen' in de binnenstad van Tilburg een ‘ouderwetse’ kamelenrace ter vermaak van het uitgaanspubliek houden (zie het bericht in het Brabants Dagblad). Marianne Stolp van de Tilburgse werkgroep van de Partij voor de Dieren noemt het houden van zo’n race in Tilburg  “middeleeuws” in een tijd dat in binnen- en buitenland steeds meer overheden stoppen met het misbruik van dieren als entertainment. “Bovendien is het keihard verboden, stelt zij. “In onze brief wijzen wij het college van B&W erop dat een vergunning geweigerd zou moeten worden op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Daarin staat een verbod op wedstrijden waarbij de snelheid of de kracht van dieren wordt beproefd te organiseren.”

Aantasting van openbare zedelijkheid
Bovendien wijst de Tilburgse PvdD de plaatselijke gemeente erop dat uit rechterlijke uitspraken blijkt dat de Algemene Plaatselijke Verordening ruimte biedt om een evenement met dieren te verbieden - ook al is het criterium 'dierenwelzijn' (nog) geen aparte weigeringsgrond. Als er sprake is van dierenmishandeling kan een gemeente op grond van het openbare-ordemotief een vergunning weigeren. En als dieren tijdens een evenement of tentoonstelling "op een weinig respectvolle wijze" worden behandeld kan een gemeente een vergunning weigeren op grond van "aantasting van de openbare zedelijkheid". Op die laatste weigeringsgrond zijn in verschillende Nederlandse gemeenten met succes rodeo's, 'zwientje tikken' en ganzen trekken verboden.  

Marianne Stolp: “Tilburg kan een vergunning weigeren voor deze kamelenrace op grond van “aantasting van de openbare zedelijkheid” omdat de aangekondigde kamelenrace alle ingrediënten in zich heeft om mensen ertoe aan te zetten op een ruwe en weinig respectvolle wijze met de deelnemende dieren om te gaan. De kamelen worden gebruikt als “opleuking” van een horeca-uitje en als objecten ter vermaak van het uitgaanspubliek. Omdat er de nodige alcohol zal vloeien, bestaat er een groot risico dat de dieren verder in hun welzijn worden aangetast.” Kamelen (en veel andere wilde- en boerderijdieren) zijn stressgevoelig en hebben behoefte én recht op beschutting, eten en drinken. De meeste dieren zijn zeer gevoelig voor hard geluid en ervaren hierbij stress. Bovendien hebben wetenschappers vastgesteld dat het transport dieren zoals kamelen stress oplevert

Voorbeeldfunctie ‘respect voor dieren’
In haar brief wijst de Tilburgse werkgroep de Tilburgse gemeente als vergunningverlenende instantie op haar voorbeeldfunctie. Marianne Stolp mag graag Gandhi citeren: “Hij zei al: De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan. De gemeente Tilburg moet laten zien dat het haar menens is met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij zou ze óók dierenwelzijn mee moeten laten tellen voortaan.” In Nederland zijn er - ook zeker onder invloed van de Partij voor de Dieren die al in enkele gemeenten vertegenwoordigd is -steeds meer gemeentebesturen die er alles aandoen om het gebruik van (wilde) dieren op evenementen te voorkomen. In dit licht wijst de Partij voor de Dieren de Tilburgse bestuurders erop dat het een forse stap terug zou zijn om een kamelenrace op haar evenementenkalender toe te voegen. Toestaan van dit soort entertainment met dieren is volgens de PvdD slecht voor het imago van Tilburg.

Dieren op kermis

De Tilburgse PvdD is erg benieuwd naar de uitkomst van het debat in de Tilburgse gemeenteraad van 4 juli. Tot nu toe heeft de gemeente Tilburg nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de Tilburgse werkgroep van de Partij voor de Dieren om te stoppen met de exploitatie van dieren op de Tilburgse kermis. Marianne Stolp: “Helaas zullen mensen over enkele weken weer afgestompte pony’s in de brandende zon rondgetrokken zien worden terwijl er keiharde muziek klinkt. Dat is en blijft vooralsnog een smet op een fantastisch evenement als de Tilburgse kermis.”

Einde Persbericht.





Partij voor de Dieren Tilburg