Technische Universiteit Eindhoven

Voetbalrobots trekken vol stadion op fanavond

Geplaatst: 17 juni, 2011

Drie keer op rij stonden ze in de WK-finale, en drie keer werden ze tweede. Maar dit jaar is het robotvoetbalteam van de TU/e, met de naam Tech United, vastbesloten met goud naar huis te komen van de WK RoboCup, die dit jaar in Istanbul is, van 5 tot 11 juli. Gisteravond werd op de TU/e het sterk verbeterde robotteam gepresenteerd aan het publiek. Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV, trapte de fanavond af.

Tech United kwam zitplaatsen te kort op de fanavond in het eigen RoboCup stadion, donderdag 16 juni. De tribune zat vol en ook eromheen stonden nog drommen mensen om de nieuwigheden van dit jaar te zien. Zo was er de volledig nieuwe keeper, die camera, lasers en een Kinect-sensor van de X-box combineert om de bal goed te zien. Bij het eerste toernooi dit jaar leidde dit al tot een goed resultaat: op de Duitse open kampioenschappen in april behaalde Tech United de eerste plaats, met een indrukwekkend doelsaldo van 105 voor en 7 tegen.

Ook toonde Tech United op de fanavond de nieuwe 'zorgrobot' AMIGO, die op het WK in Istanbul mee gaat doen aan een wedstrijd in het uitvoeren van huishoudelijke taken.

Scherpschieten
Een van de onderdelen van de fanavond was een wedstrijd scherpschieten tussen D-teams van VV Acht, VV Vessem en RKVV Menos (Landhortst) en het robotteam. De robotspelers schoten de bal in totaal zes keer door de ronde doelgaten, de jeugdspelers nul keer, alhoewel ze er vaak dichtbij waren.

Robocup
Het wereldkampioenschap RoboCup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar is de WK in Istanbul, van 5 tot en met 10 juli. Het TU/e-team speelt in de Middle Size League, wat officieus de 'koningsklasse' is van het robotvoetbal. De wedstrijden beginnen 7 juli. De robots voetballen geheel onafhankelijk, zonder menselijke tussenkomst - behalve van de scheidsrechter. De teams werken elk jaar hard aan verbetering van de technieken. Dat levert vaak geheel nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Tech United
Tech United is het team van de TU/e. Het bestaat uit zo'n dertig studenten en onderzoekers. De afgelopen drie jaar stond Tech United in de finale van het WK Robocup (China 2008, Oostenrijk 2009, Singapore 2010).

Kijk op de website van Tech United voor meer info: www.techunited.nl