Witteveen en Bos

Hoe schoon zijn de Amsterdamse grachten?

(05-07-2011)

Een speciale meetboot vaart deze zomer door de grachten van Amsterdam om te onderzoeken hoe schoon het water is. Aan de hand van deze metingen kan de waterbeheerder van Amsterdam, Waternet, maatregelen nemen om de waterkwaliteit in de grachten verder te verbeteren.

Uniek monitoringsysteem

Om het zuurstofgehalte op peil te houden en vissterfte te voorkomen, spoelt Waternet de grachten in zomer ongeveer vier keer per week door met vers IJmeerwater. Om de effectiviteit van dit doorspoelen te onderzoeken, hebben Waternet en Witteveen+Bos een monitoringsysteem ontwikkeld. Dit unieke systeem combineert vaste en mobiele meetpunten op een efficiënte manier. Door metingen op de juiste manier te combineren, kunnen witte vlekken tussen de vaste meetpunten op een betrouwbare manier worden ingevuld. Het resultaat is een gebiedsdekkend beeld van de waterkwaliteit van de Amsterdamse grachten en zijwateren. Inmiddels zijn de vaste meetpunten geïnstalleerd en is een prototype van het mobiele meetpunt gebouwd op een boot van Waternet. De eerste onderzoeksresultaten worden eind van deze zomer verwacht.

Sturen op effectiviteit

Het inzetten van de meetboot is een volgende stap in het realiseren van de ambitie om het water in de Amsterdamse grachten zo schoon te krijgen dat erin gezwommen kan worden. De afgelopen jaren zijn daarom lozingen aangepakt en woonboten op de riolering aangesloten. Dat leidde al tot een grote verbetering van de waterkwaliteit. Het onderzoek met de meetboot maakt het mogelijk nog specifieker te sturen op effectiviteit van de verversing van het grachtwater en andere verbeteringsmaatregelen.

Onderzoeksprogramma

Het project is binnen Witteveen+Bos onderdeel van het onderzoeksprogramma `Slim meten en monitoren'. In dit programma worden slimme monitoringsystemen ontwikkeld in actuele praktijksituaties. Deze toepassingen zijn representatief voor de vraagstukken in het waterbeheer van (binnen)steden in Nederland. De praktijksituaties zijn complementair. Dat wil zeggen dat de oplossing die op de ene locatie wordt toegepast ook relevant is voor en toepasbaar op de andere locaties.