Gemeente Bergen op Zoom



1e fase West-Brabantse Waterlinie afgesloten met rap

Op zaterdag 2 juli sloot wethouder Ad van der Wegen de eerste fase van de aanleg van de West-Brabantse Waterlinie af.

Hij deed dat tijdens de Vriendendag van de Stichting Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie. De afsluiting vond plaats bij `de Batterij'. De Batterij ligt in het bos langs de Schansbaan. Er zijn daar loopgraven gegraven en de batterij zelf bestaat uit een borstwering van wilgentenen zand. Op de batterij konden kanonnen worden geplaatst. In tegenstelling tot Fort de Roovere is de Batterij geen verdedigingswerk maar een aanvalswerk van de Fransen. Van hieruit konden ze het fort bestoken. Eerder op de dag maakte een aantal kinderen onder begeleiding van kanovereniging Zeewitoe een kanotocht over de watergangen van de verdedigingswerken.

Cd

Na de officiële oplevering van de werkzaamheden kregen wethouder van der Wegen en Ans van den Berg, voorzitter van de Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie een cd overhandigd. De cd werd overhandigd door dichter Peter van der Graaf.

Rap

Deze cd is het resultaat van het project Fort de Roovere, in de voetsporen van Constantijn Huygens. Bij de inspectie van het fort door mr. Pieter van Vollenhoven in november vorig jaar reisde Van der Graaf mee in het gezelschap van Van Vollenhoven. Hij trad daarmee in de voetsporen van de dichter Constantijn Huygens die in 1628 meereisde met Prins Frederik Hendrik toen hij het fort inspecteerde. Huygens schreef een reisverslag over die reis. Peter van der Graaf schreef een moderne versie van de inspectie. Dit gedicht werd door Jamie `lostsun' van Zundert en Kai Liem van Headroom studio's in Bergen op Zoom op muziek gezet en ingezongen. Jan Houdijk maakt van het bezoek een doorlopende tekening.

De cd werd uitgereikt aan alle Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie. De cd is te koop bij boekhandel Quist in Bergen op Zoom en boekhandel Vermeulen in Halsteren of via de website http://www.fortderoovere.nl/ .