Leger des Heils


* Leger des Heils Jaarverslag 2010

Leger des Heils Jaarverslag 2010

Leger des Heils verontrust over bezuinigingen. Meer actieve donateurs in 2010.

Het Leger des Heils kijkt met een goed gevoel terug op 2010. Het aantal actieve donateurs steeg met 23.000 en de inkomsten uit fondsenwerving waren 9% hoger dan in 2009. Opnieuw werd aan veel mensen hulp verleend. Na een aantal jaren van afname is het aantal opgevangen dak- en thuislozen stabiel. De steun voor het werk neemt toe, ondanks lokale weerstand bij het openen van nieuwe opvanglocaties. Het Leger is verontrust over de aanstaande bezuinigingen die naar verwachting voornamelijk kwetsbare mensen zonder persoonlijk vangnet in de problemen brengen.

Het Leger des Heils wordt gesteund door een toenemend aantal (actieve) donateurs. In 2010 telde de organisatie 229.795 actieve donateurs (tenminste één gift in de laatste 12 maanden). Dat waren er 23.000 meer dan in het voorgaande jaar. Ook het totaal aantal donateurs nam toe van 472.524 (2009) naar 486.524. De opbrengsten uit fondsenwerving stegen met 9% naar 25,3 miljoen. Daarnaast ontving de organisatie 259,7 miljoen aan subsidies en dergelijke.

Het hulpaanbod van het Leger des Heils bleef onverminderd groot. 35.967 personen kregen professionele hulp, een fractie minder dan het jaar ervoor. Zij kregen 51.000 hulptrajecten aangeboden. In 2010 steeg het aantal trajecten voor preventie en maatschappelijk herstel verder tot 14.000. 4492 bedden stonden klaar met totaal 1,4 miljoen verblijfsdagen, een toename van 1,6%. De bezettingsgraad bedroeg 91%. Ook de korpsen, de kerkelijke gemeenten van het Leger des Heils, kregen veel aanloop. Maandelijks klopten 3500 mensen aan voor praktische hulp of een luisterend oor.

"We zijn blij dat we in 2010 weer veel mensen konden helpen" zegt commissioner Hans van Vliet naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag. "We zijn ook blij met de support uit de samenleving. Meer actieve donateurs en meer participatie in onze buurtactiviteiten. Maar we signaleren ook weerstand bij het openen van opvanglocaties. Dat baart ons zorg" aldus Van Vliet. "Iedereen vindt dat mensen geholpen moeten worden, maar als het dichtbij komt, vinden we dat lastig." Toch is het Leger des Heils optimistisch over de ontwikkeling van sociale cohesie in buurten.

Het kabinet streeft naar een zelfredzame samenleving en een terugtredende overheid. Een doel dat echter niet vanzelf bereikt wordt. Het Leger des Heils zelf zet daarom in op versterking en uitbreiding van activiteiten in buurten en wijken. Van Vliet roept de samenleving dan ook op het werk van het Leger te blijven steunen: "We mogen, juist in tijden van bezuinigen, de meeste kwetsbare medemens niet uit het oog verliezen."

Daar zit ook de verontrusting van het Leger des Heils bij de kabinetsbezuinigingen. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd waardoor het aantal dak- en thuislozen is afgenomen. Zoals de geluiden nu zijn, lijkt het erop dat AWBZ-gelden die beschikbaar zijn voor preventie waarschijnlijk beduidend minder worden. En de overheveling van deze gelden naar de gemeenten, die vanwege de bezuinigingen ook al fors onder druk staan, zet de hulp aan deze kwetsbare groep extra onder druk. Het Leger des Heils vreest dat door deze ingrepen het aantal dak- en thuislozen juist weer kan toenemen.

Downloads

Zie het origineel