Ecofys

PERSBERICHT 05 JULI 2011

Ecofys onderzoekt mega-aardwarmteproject in Westland Utrecht, 05 juli 2011 - Bijna 250 voetbalvelden vol tuinbouwkassen in het Westland, die duurzaam worden verwarmd met aardwarmte. Adviesbureau Ecofys onderzoekt of dit haalbaar is. Zo ja, dan kan dit het grootste aardwarmteproject worden dat tot nu toe in Nederland is gerealiseerd.

Ecofys onderzoekt de inpassing van aardwarmte bij 24 glastuinbouwbedrijven rond `s-Gravenzande en Hoek van Holland. Het gaat om in totaal 160 ha glastuinbouwgebied: verreweg het grootste glastuinbouwcluster tot nu toe dat mogelijk aardwarmte krijgt. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de telers, de gemeente Westland en energiebedrijf HVC. Zij tekenden onlangs onder grote belangstelling een intentieverklaring. `Dit project kan een mijlpaal worden voor de Nederlandse glastuinbouw,' zegt projectleider Faruk Dervis van Ecofys.

Water van 140 graden
De warmte komt uit de zogenoemde Trias-zandsteenlaag op 4 kilometer diepte. Via een lange buis wordt daaruit heet grondwater opgepompt. Het grondwater geeft via een warmtewisselaar zijn warmte af aan een warmtenet, dat vervolgens de kassen verwarmt. Naar verwachting is er water van circa 140 graden te winnen; Ecofys onderzoekt of daarmee naast warmte ook elektriciteit kan worden opgewekt. Het adviesbureau houdt rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals energiezuinigere teelt en een groeiend aantal aangesloten bedrijven.

Forse energiebesparing
Binnen de land- en tuinbouw verbruikt de glastuinbouw verreweg de meeste energie - vooral aardgas. Het gebruik van aardwarmte, een schone en onuitputtelijke energiebron, kan grote hoeveelheden aardgas besparen en daarmee de uitstoot van CO2 fors verminderen. Dit project past dan ook uitstekend in de ambitie van de glastuinbouwsector om de teelt in nieuwe kassen in 2020 klimaatneutraal te maken, verwoord in het programma `Kas als Energiebron'. Faruk Dervis: `Deze oplossing kan bij meerdere glastuinbouwclusters worden gerealiseerd, zodat we een grote stap kunnen maken in de verduurzaming van de sector.'

Volgende stap: business case
Ecofys wil het haalbaarheidsonderzoek eind oktober 2011 afronden. Als blijkt dat de toepassing van aardwarmte hier economisch, technisch en organisatorisch haalbaar is, stellen de betrokken partijen een gedetailleerde business case op. De uiteindelijke samenwerking wordt in een businessplan vastgelegd.

Tekens incl. spaties: 2387

Over Ecofys
Ecofys is een toonaangevende kennis- en innovatieonderneming op het gebied van duurzame energie, energie-efficiency en klimaatverandering. Ecofys doet onderzoek en biedt oplossingen van productontwikkeling tot implementatiemanagement. Onder de klanten van Ecofys bevinden zich energiebedrijven, financiële instellingen, multinationals, regeringen en lokale overheden, internationale instituties, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bouwbedrijven en energieconsumenten wereldwijd. De missie van Ecofys is `een duurzame energievoorziening voor iedereen'.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: Mariëlle Vosbeek
Marketing & Communication Manager Ecofys
T: 030 66 23 402
E: press@ecofys.com


---