ROC Friese Poort
Solarteam wint in Zeeland

05 juli 2011

Het solarteam van ROC Friese Poort, vestiging Sneek, mocht zaterdag 2 juli de eerste prijs in ontvangst nemen. Het team nam deel aan de Dutch Open Solar Challenge in Zeeland. Met hun zonneboot "de Frysinne" kwamen zij uit in de A-klasse.

Woensdag 29 juni startte de challenge met keuringen, maar donderdag barste de strijd echt los. In drie dagen tijd werden negen proeven en etappes op het Veerse Meer in Zeeland gevaren, variërend van sprint tot lange(re) afstanden. Van de negen etappes wist het ROC Friese Poort solarteam er maar liefst vijf te winnen.

Het team bestaat uit deelnemers van de techniekopleidingen: werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica. Door de combinatie van de verschillende opleidingen is er veel kennis over verschillende onderdelen zoals elektrische installaties, aandrijving, vaareigenschappen en scheepsinstallatie.

In de A-klasse, waarin het solarteam uit kwam, namen 13 nationale en internationale teams deel. Van de vier klassen was dit de klasse met veruit de meeste deelnemers en dus grote concurrentie.

De Dutch Open Challenge is even als de Frisian Solar Challenge een project om vooral jonge mensen van verschillende onderwijsniveaus op een uitdagende manier kennis te laten maken met de mogelijkheden van duurzame-, in het bijzonder zonne-energie. De zonnebootrace zet jonge mensen op het spoor van het toepassen van duurzame energie en een duurzame ontwikkeling in de toekomst.