Gemeente Noordenveld

Roderwolde geregistreerd

Meeste donoren in Roderwolde geregistreerd

Gepubliceerd op: 05 juli 2011

Op 22 juni 2011 werd in Den Haag de `Donorstand van Nederland` gelanceerd. Het is nu mogelijk om via www.jaofnee.nl de cijfers uit het Donorregister te bekijken. Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er is een groot tekort aan organen. Hierdoor overlijden er jaarlijks tientallen patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang.

De gemeente Noordenveld is al jaren actief in het verhogen van het aantal donorregistraties. Elke vijf jaar stuurt de vakgroep Burgerzaken donorformulieren aan de inwoners toe. Dit formulier zit als bijlage bij de brief waarin staat dat zij hun reisdocumenten moeten verlengen.

Op de website www.jaofnee.nl is te zien dat in de gemeente Noordenveld, Roderwolde de kroon spant. Van het aantal mensen dat hier geregistreerd staat, heeft 31 % zich laten registreren als donor. Als u wilt zien hoeveel inwoners hun keuze hebben vastgelegd met Ja of Nee, geef dan de naam van uw woonplaats in op de site.

Wanneer iemand zijn of haar keuze over donatie niet heeft vastgelegd, dan wordt de nabestaanden om toestemming gevraagd. Een moeilijke beslissing die zij op een zeer emotioneel moment moeten nemen. Dat blijkt ook uit de cijfers. In 2009 weigerde 68% van de nabestaanden de organen en weefsels van hun dierbare af te staan voor transplantatie. Daarom is het van groot belang dat donorregistratie bespreekbaar wordt gemaakt. Want als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens worden gered.

Digitaal registreren

Steeds meer mensen leggen hun keuze om orgaandonor te worden digitaal vast in het Donorregister. Wilt u zelf het donorregister te bekijken, dan heeft u wel de beschikking over DigiD nodig.