Gerechtshof Den Bosch


In hoger beroep 13 jaar cel voor schietpartij in 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch , 5-7-2011

Een 27-jarige man uit Rosmalen is in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor een dubbele moordpoging en opzetheling. Ook moet hij beide slachtoffers elk ruim 10.000 euro smartengeld betalen.

De slachtoffers raakten zwaargewond bij een mislukte zakendeal op de Parallelweg in 's-Hertogenbosch. Ze zouden van de verdachte voor 175.000 euro een partij computeronderdelen kopen. Toen de deal bijna rond was, schoot hij hen neer en ging er met het geld vandoor.

Volgens het hof is bewezen dat de verdachte met voorbedachten rade heeft geprobeerd om de slachtoffers te doden. Hij heeft zonder enige aanleiding twee volstrekt weerloze personen neergeschoten op een openbare weg. Het verhaal van de verdachte, dat hij in gedrogeerde toestand heeft gehandeld in opdracht van een niet nader omschreven derde, vindt het hof niet aannemelijk.

Bij het opleggen van de straf heeft het hof onder meer rekening gehouden met het groot persoonlijk leed en ernstig lichamelijk letsel dat de slachtoffers is aangedaan en met het feit dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was. Ook de mate waarin de schietpartij gevoelens van onrust en onveiligheid in de maatschappij teweeg brengt, heeft een rol gespeeld bij het bepalen van de strafmaat. Omdat het gaat om zeer ernstige feiten, vindt het hof een gevangenisstraf van 12 jaar
- zoals was geëist door de advocaat-generaal - onvoldoende.

De rechtbank 's-Hertogenbosch veroordeelde de man op 9 juni 2010 tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Uitspraken:BR0222

Zie het origineel