Havenziekenhuis

Winnaars kleurwedstrijd nemen kijkje achter de schermen

Woensdagmiddag 29 juni, 14.00 uur. De winnaars van de speciale wedstrijd ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Buitenpolikliniek van het Havenziekenhuis in Krimpen aan den IJssel, werden welkom geheten in het Havenziekenhuis voor een rondleiding. In totaal deden 137 kinderen van basisschool het Kompas, de buren van de Buitenpoli, mee aan de wedstrijd. Volgens de prijswinnaars een `topmiddag'. Een kort verslag names de winnaars.

We worden ontvangen in het personeelsrestaurant door Barbara Vial, zij geeft de rondleiding. Het eerste wat opvalt: `wat een uitzicht, je kan bijna tot in Krimpen kijken'. We worden welkom geheten door Barbara en zij geeft het woord aan de `baas' van alle dokters, dr. Leenders. De hoofdprijs, vrijkaartjes voor Blijdorp, worden door haar verloot. Anne is de gelukkige winnaar. Daarna gaan we op pad.

De eerste stop is de begane grond. Buiten op het terrein staat een ambulance voor ons klaar, waar we in groepjes in mogen. De ambulancebroeder vertelt wat er allemaal in een ambulance zit en controleert of we allemaal wel een hartslag hebben. Ook krijgen we lekkere blauwe snoepjes (waar je de blauwe-tongziekte van krijgt) en een bouwplaat van een ambulance. Vervolgens lopen we via de SEH naar de centrale receptie. Achter de hoofdbalie zien we dat er wel erg veel telefoon binnenkomt, en dat er diverse camerabeelden te zien zijn. Ook is er een noodknop, maar daar mogen we niet aan komen. Na de receptie wandelen we verder naar de röntgenafdeling. Daar maken ze foto's van je botjes. We proberen een foto van een mobiele telefoon. Dat gaat ook goed, hij had gelukkig niets gebroken. We zien wat gekke foto's op de computer; een hand met een pennetje erin, en ook een gebroken vinger.

Na de röntgenafdeling wandelen we in het zonnetje naar een ander gebouw. Dat hoort ook bij het Havenziekenhuis. Op de 5e etage zit Kinderhaven. Wat een superleuke speelruimte... Daar willen we wel naartoe. Je kan daar naartoe als je uitslag hebt, of last van je longen. De testapparaten zijn helemaal geschikt voor kinderen. Als je een blaastest moet doen, moet je net zolang blazen tot het poppetje in de computer aan de overkant van het ravijn is.
Na Kinderhaven doen we de Travel Clinic aan. Daar krijgen we allemaal een nep-injectie en wordt ons uitgelegd waarom je soms een prik moet halen als je naar bepaalde landen toegaat.

We wandelen weer terug naar het hoofdgebouw, naar de 4e etage. We zien op de 3e etage waar de OK-deur is, de toegang tot de operatiekamers. Jammer dat we daar niet kunnen kijken. Op de 4e etage worden we ontvangen door Hanneke. Zij is verpleegkundige van de afdeling Cardiologie/Longgeneeskunde. We mogen op een echt ziekenhuisbed plaatsnemen. Zij vertelt ons allerlei weetjes, bijvoorbeeld wat cardiologie is, hoe een po werkt, waarom zusters in het wit zijn en hoe hoog je temperatuur hoort te zijn. Na deze afdeling gaan we naar de 5e etage. Daar zit de fysiotherapeut. We mogen allerlei bewegingsoefeningen doen in een soort van gymzaal, zoals lopen met krukken of een rollator, hinkelen op de brug, staan op een wiebelbal of op een hele luie fiets (die vanzelf fietst) zitten.

Helemaal moe van het lopen, belanden we weer in het restaurant. Daar staat lekker wat drinken en een plakje cake. We krijgen een mooie tas met allerlei grappige dingen erin, zoals een mondkapje, handschoenen, een pen en nog veel meer. We kunnen naar huis, bijna als echte dokters, nadat we ook nog een ijsje hebben gekregen.

Havenziekenhuis bedankt! Het was een topmiddag!
Lynn, Lisa, Christoph, Stefan, Tessa, Malou, Mark, Serena, Anne, Simone en Anne-Laura. Leerlingen van Het Kompas Krimpen

^Een kijkje op de ambulance

^Op de röntgenafdeling

^Uitleg van de fysiotherapeut in de oefenzaal

^Verpleegkundige Hanneke vertelt over de verpleegafdeling

@