Rijksgebouwendienst


Koningin Beatrix opent hoofdkwartier Europol

maandag, 4 juli 2011

Hare Majesteit Koningin Beatrix opende op 1 juli het nieuwe hoofdkwartier van Europol in Den Haag. Zij onthulde in aanwezigheid van honderden personeelsleden en gasten een plaquette ter herinnering aan deze officiële opening.
Koningin Beatrix met directeur Wainwright

Foto Europol

Het hypermoderne gebouw van Europol biedt geavanceerde faciliteiten voor onder andere het operationele centrum van Europol, dat de uitwisseling coördineert van criminele informatie met politieorganisaties in Europa en in landen die een overeenkomst met Europol hebben, zoals Australië, Colombia en de VS. Minister Opstelten heette de Europol-organisatie namens het gastland Nederland welkom in het nieuwe hoofdkantoor. Het gebouw is door het gastland ter beschikking gesteld.

Het gebouw met een vloeroppervlak van 32000 m2 is ontworpen door Quist Wintermans architecten. De Rijksgebouwendienst is verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwbouw. De dienst werkte mee aan de totstandkoming van overeenkomsten met Europol voor onder andere de huisvesting, parkeerfaciliteiten en de dienstverlening.

Directeur Rob Wainwright noemde de verhuizing naar het `fantastische' nieuwe pand `een historische gebeurtenis'. Van `een bescheiden begin als Europol Drugs Eenheid met zes stafmedewerkers is Europol gegroeid tot een bedrijf met 700 mensen die 12000 politieoperaties per jaar coördineren.

Wainwright van Europol gaf de Koningin een rondleiding door het nieuwe hoofdkwartier van Europol dat zich in de internationale zone van Den Haag bevindt. Andere internationale organisaties zoals het Joegoslavië Tribunaal en de Organisatie voor het verbod op chemische wapens, zijn ook in deze zone gehuisvest.

* Meer informatie over de nieuwbouw van Europol
* Lees het tweetalige themanummer van SMAAK over Europol (juli 2011). (Binnenkort op de site te lezen)

---