Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Rijkssubsidie toegekend aan 500 monumenten

Persbericht | 5 jul 2011 - 10:39

Subsidieregeling voor instandhouding is populair

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dit jaar bijna 58 miljoen euro subsidie toegekend voor de instandhouding van gebouwde, groene en voor het eerst ook archeologische rijksmonumenten. Daarmee konden 477 aanvragen worden gehonoreerd. De eigenaren van zo'n 500 monumenten kunnen beginnen met de uitvoering van hun 6-jarig instandhoudingsplan.

De subsidie wordt toegekend op basis van het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten 2011, kortweg Brim 2011. De subsidie is bedoeld voor planmatig onderhoud, en incidenteel restauratie, van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals boerderijen, molens, kerken, parken en archeologische monumenten. Het Rijk draagt voor maximaal 65% bij aan de subsidiabele kosten voor uitvoering van een 6-jarig instandhoudingsplan. Het resterende bedrag betalen de eigenaren zelf. Aanvragen in 2011 betreffen instandhoudingsplannen voor de periode 2012-2017.

Veel kerken

Meer dan de helft van het toegekende subsidiebedrag, 31 miljoen euro, gaat naar de instandhouding van 230 kerkgebouwen. Zo kan de eeuwenoude St. Servaaskerk aan het Vrijthof in Maastricht met de subsidie een groot onderhoudsplan uitvoeren. De Broerenkerk in Zwolle - toekomstige plek van boekhandel en uitgever - kan onderhoudswerk uitvoeren. Ook de neoclassicistische Havenkerk in Schiedam wordt gereed gemaakt voor een nieuwe functie. De restauratie van het casco wordt voltooid en urgent werk in het interieur uitgevoerd.

Regionale spreiding

De provincie Noord-Holland heeft het grootste aantal gehonoreerde aanvragen. Tot de 67 aanvragen behoren de Grote of Sint Bavokerk, fabriekscomplex Verkade en het voormalig Pest- en Dolhuys in Haarlem. In Gelderland, waar in totaal 59 subsidies zijn toegekend, zijn onderdelen van openluchttheater `De Eder Kuil' gehonoreerd. In Noord-Brabant - 55 gehonoreerde aanvragen - kreeg de St. Antonius Abt-kerk in Riel het hoogste subsidiebedrag. Vergeleken met het lage aantal van vorig jaar vallen de 57 subsidietoekenningen dit jaar voor Limburg op. Het grootste subsidiebedrag werd in Limburg toegekend aan de Basiliek H. Bartholomeus in Meerssen.

Nieuw

Veel aanvragers maakten gebruik van de nieuwe mogelijkheid om voor zelfstandige onderdelen een aparte aanvraag in te dienen. Zo gaat de buitenplaats Huys ten Donck in Ridderkerk de historische park- en tuinaanleg herstellen. Ook een bijzonder kinderspeelhuisje in het park kan worden aangepakt. Nieuw was ook dat eigenaren subsidie konden aanvragen voor archeologische monumenten. Zo kan het Drents Landschap met het Brim-geld onderhoud uitvoeren aan 22 hunebedden en grafheuvels. Het Flevolandschap kan onderhoud plegen aan drie terpen van het voormalige eiland Schokland, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Het onderhoudswerk richt zich hier hoofdzakelijk op het voorkomen van schade door begroeiing op het terrein.

Populaire regeling

In totaal heeft de Rijksdienst 2329 aanvragen voor Brim-subsidie ontvangen. Kwamen in 2010 op de eerste dag 400 aanvragen binnen, in 2011 waren het er maar liefst ruim 2200. Daarmee was de subsidiepot direct `overvraagd'. Een onafhankelijke loting door de landsadvocaat bepaalde uiteindelijk de volgorde van behandeling voor de complete aanvragen van de eerste dag. De Rijksdienst moest 1700 aanvragen afwijzen omdat het budget niet toereikend was. Ook voor het komend jaar verwacht de Rijksdienst veel aanvragen.

Aanvragen voor archeologische monumenten in 2011

In 2011 zijn zeven aanvragen ingediend voor archeologische monumenten. Er is nog bijna 400 duizend euro beschikbaar voor de instandhouding van archeologische monumenten. Aanvragen kunnen nog tot en met 31 augustus worden ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Aanvragen in 2012

Nieuwe aanvragen voor gebouwd en groen erfgoed en archeologie kunnen eigenaren vanaf 15 januari volgend jaar indienen. Hiervoor is 51 miljoen euro beschikbaar.