Erasmus Universiteit Rotterdam

Gezamenlijk onderzoeksprogramma naar kwaliteit zorg

iBMG in kennisconsortium

Het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat samen met twee andere grote onderzoeksinstellingen kwaliteit in de zorg bestuderen. Doel is om kennis op te bouwen over zorgkwaliteit, om zo verbeteringen beter te kunnen onderbouwen. Het consortium bestaat behalve iBMG uit IQ healthcare (UMC St. Radboud) en NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Door onderzoeks- en kennisinfrastructuur te bundelen wil het nieuwe consortium de komende jaren uitgroeien tot hét kenniscentrum over kwaliteit van zorg in Nederland, behorend tot de wereldtop op dit terrein. Doel van het consortium is het opbouwen van kennis over kwaliteit van zorg. Dat moet structureel bijdragen aan kwaliteitsverbeteringen in die sector in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om vraagstukken die nu de beleidsagenda domineren, maar ook om de kwesties en uitdagingen van de toekomst.

Onderzoek noodzakelijk
Nederland heeft behoefte aan structurele kennis over kwaliteit van zorg. Hoogwaardige zorg wordt steeds belangrijker, onder meer door de toename van het aantal mensen met een chronische aandoening en de vergrijzing van de bevolking. Het verbeteren van de zorgkwaliteit blijkt echter lastig en ingewikkeld. Om doorbraken te forceren is onderzoek nodig naar factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van zorg en naar maatregelen op dit terrein.

Onderzoek is door de huidige wijze van financiering echter vaak kortdurend en gefragmenteerd. Het consortium van de drie Nederlandse zorginstellingen hanteert daarom een visionaire onderzoeksagenda die is afgestemd op het nationale gezondheidszorgbeleid. Het samenwerkingsverband van iBMG, IQ healthcare en NIVEL heeft een agenda met een looptijd van 5 tot 10 jaar. Namens iBMG maakt prof.dr. Roland Bal deel uit van de leiding van het consortium.