Hoge Raad der Nederlanden

Uitspraak over misbruik voorwetenschap Landis

Den Haag , 5-7-2011

Kern van de uitspraak
Het hof heeft op goede gronden vastgesteld dat de verdachte P.E. K. zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk uitlokken van misbruik van voorwetenschap.

Achtergrond
De verdachte P.E. K. was voorzitter van de raad van bestuur van Landis Group N.V. Op 20 juli 2001 publiceerde Landis een persbericht waarin zij bekend maakte dat zij tot overeenstemming was gekomen met een aantal binnenlandse institutionele beleggers tot het onderhands plaatsen van 4 miljoen aandelen tegen een koers van 6 euro. Orange Fund N.V. kocht op 20 juli 2001 en C.V. Sun Farmer Trust kocht op 19 juli 2001 aandelen Landis. Deze vermogensbeheerders beschikten toen over voorkennis, namelijk die onderhandse plaatsing van 4 miljoen aandelen tegen een koers van 6 euro.
Aan K. is ten laste gelegd dat hij dit misbruik van voorwetenschap heeft uitgelokt door deze vermogensbeheerders te informeren over het doorgaan van de onderhandse plaatsing van aandelen Landis en hen te verzoeken transacties in effecten Landis uit te voeren om een koers van rond de 6 euro te krijgen.

Het is verboden om met voorkennis te handelen. Voorwetenschap is bekendheid met een bijzonderheid omtrent een vennootschap waarop de effecten betrekking hebben, die niet openbaar is gemaakt en waarvan openbaarmaking, naar redelijkerwijs is te verwachten, invloed zou kunnen hebben op de koers van de effecten, ongeacht de richting van de koers. (art. 46 van de destijds geldende Wet toezicht effectenverkeer 1995).

Procedure bij rechtbank en hof
De rechtbank Amsterdam heeft op 3 december 2004 (LJN AR6884) de verdachte wegens opzettelijk uitlokken van misbruik van voorwetenschap veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.
In hoger beroep heeft het hof Amsterdam op 1 maart 2007 (LJN BC9108) de verdachte wegens opzettelijk uitlokken misbruik van voorwetenschap veroordeeld tot een geldboete van EUR 14.000,--.

Procedure bij de Hoge Raad
De verdachte heeft tegen de uitspraak van het hof cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
De advocaat in cassatie van de verdachte is mr. D.R. Doorenbos in Amsterdam.

De advocaat-generaal mr. E.J. Hofstee heeft op 23 maart 2011 de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.

Uitspraak van de Hoge Raad
De Hoge Raad laat de veroordeling van de verdachte in stand. Het hof heeft op goede gronden vastgesteld dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk uitlokken van misbruik van voorwetenschap.

Niet nodig is dat degene die is uitgelokt weet dat de informatie niet openbaar is gemaakt of dat de openbaarmaking invloed zou kunnen hebben op de koers.
De transacties waren hier verliesgevend en volgens de verdachte is voor een veroordeling vereist dat uit de transacties zelf geldelijk voordeel is gehaald. Dat is niet juist. Het doel van het verbod van gebruik van voorwetenschap is het waarborgen van gelijkheid van partijen bij een beurstransactie. Het benutten van voorwetenschap impliceert al een voordeel, namelijk dat degene die over voorwetenschap beschikt in een gunstiger positie verkeert dan degenen die niet over die voorwetenschap beschikken. Voor de strafbaarheid van het gebruik van voorwetenschap is niet vereist dat enig ander voordeel - direct of indirect - door de met voorwetenschap verrichte transactie is verkregen.

Gevolgen van deze uitspraak
De veroordeling van de verdachte door het hof Amsterdam is definitief. Doordat de behandeling van de zaak in cassatie langer heeft geduurd dan redelijk is, heeft de Hoge Raad de boete verminderd tot 11.500 euro.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 5 juli 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Dinsdag 5 juli is persraadsheer mr. Willem van Schendel van 12.30 tot 13.30 uur via onderstaand telefoonnummer beschikbaar voor het geven van toelichting.

Den Haag, 5 juli 2011
Mireille Beentjes, communicatieadviseur
Tel. 070-3611237

Uitspraken:BL8997


Zie het origineel