Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kostprijs big en vlees in nieuw Landelijk Biggenprijzenschema op hoogste niveau sinds jaren

5 jul 2011

De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van juli 2011 ⬠56,16 inclusief BTW. De berekende kostprijs per kg varkensvlees bedraagt ⬠1,86 inclusief BTW. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2010. Wageningen Livestock Research berekent deze kostprijzen in samenwerking met LTO, DLV Dier Groep, NVV en Rabobank in opdracht van het productschap Vee en Vlees. In juli van ieder jaar wordt een opnieuw berekend kostprijsschema uitgebracht en in januari daaropvolgend wordt dit schema geüpdate met de dan actuele voerprijzen.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend, waarbij wordt uitgegaan van een modern volwaardig bedrijf. De kostprijs is gestegen van ⬠53,26 per big in januari 2011 naar ⬠56,16 inclusief BTW in juli 2011 en de kostprijs van vlees is toegenomen van ⬠1,72 in januari 2011 naar â¬
1,86 (inclusief BTW) per kg vlees. Hiermee overtreft dit de piek van juli 2008 en moeten we terug naar begin jaren 90 voordezelfde hoogtes van kostprijzen.

De hoge voerprijs is de voornaamste oorzaak van de hoge kostprijzen. De kosten van voer zijn momenteel hoger dan tijdens de prijspiek 3 jaar terug. Maar ook andere posten als gezondheid, KI en overige toegerekende veekosten stijgen al jaren. Ten opzichte van het vorige schema zijn ook nu deze kosten met ⬠5,- per zeug toegenomen. Alleen de lagere rente gaf afgelopen jaar een kleine verlichting op de kostprijzen.

Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend. Bij deze richtprijs wordt een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Het nieuwe Biggenprijzenschema is hier te downloaden. Evenals in januari zijn zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties blijven gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505