GroenLinks


Europees Parlement komt niet tot overeenstemming klimaatdoel

Het Europees Parlement verwierp vandaag het voorstel om de Europese klimaatambities te verhogen, omdat de opsteller, GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, het eindresultaat na amendementen te zwak vond. "De conservatieven in het Europarlement slaagden erin met slechts drie stemmen verschil de basis van het rapport eruit te schieten. Ik heb dan ook tegen mijn eigen rapport gestemd," laat Eickhout teleurgesteld weten. "Gelukkig was er wel een meerderheid in het Europarlement die het verzwakte rapport niet als standpunt wilde overnemen."

Eickhout: "Ik ben verbaasd dat de CDA-fractie vandaag de liberalen rechts heeft ingehaald. De liberalen zien in dat een ambitieus klimaatdoel goed is voor de Europese economie. Net als innovatieve bedrijven zoals Unilever, Philips en Ikea die ook de hogere klimaatambitie omarmen. De conservatieven kiezen liever partij voor de oude industrie van Shell en Tata Steel."

Verdienen aan een groene economie

Veel onderzoeksinstituten tonen inmiddels aan hoeveel we kunnen verdienen aan een groene economie. Een hoger klimaatdoel is goed voor de Europese economie omdat er miljoenen banen bijkomen in innovatieve en duurzame sectoren. Het zorgt ook voor een betere gezondheid van Europese burgers en het verlaagt de gas- en olie-importrekening met veertig miljard euro.

Rapporteur Eickhout

Voor het Europarlement stelde Eickhout een rapport op dat voorstelt om het huidige klimaatdoel van twintig procent minder-CO2-uitstoot in het 2020 te verhogen naar dertig procent minder CO2-uitstoot. Deze oproep werd gesteund door de milieucommissie van het Europarlement, maar door een amendement van de conservatieven werden de Groenen in het Europees Parlement gedwongen tegen het voorstel te stemmen.

Rol als klimaatleider waarmaken

"Het toekomstige welzijn van Europese burgers hangt af van ons vermogen om wereldleiders te worden in klimaatvriendelijke technologieën", reageert Eickhout. "Ik had gedacht dat politici eindelijk voorbij de fossiele retoriek van verouderde industrieën konden kijken naar de economische kansen die we met ons klimaatbeleid creëren, maar blijkbaar is de lobby van de ouderwetse industrie nog te sterk." Eickhout wijst erop dat Europa niet meer serieus wordt genomen bij internationale onderhandelen als het voor 2020 een doel van -20% heeft, terwijl het in 2009 al op -17% zat. "Het is tijd dat Europa haar beoogde rol als klimaatleider gaat waarmaken."