GroenLinks
Commissie Deetman moet ook mogelijk misbruik in buitenland onderzoeken

Dinsdag 5 juli 2011, 14:18u - Ineke van Gent

GroenLinks roept de Commissie Deetman op ook mogelijke gevallen van seksueel misbruik door vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk in het buitenland mee te nemen in het onderzoek. Vandaag is bekend geworden dat het Arnhemse Openbaar Ministerie onderzoek instelt naar de vervolgingsmogelijkheden van een Nederlandse missiebisschop. De missionaris wordt verdacht van seksueel kindermisbruik in Kenia.

GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "De Commissie Deetman moet dit ook meenemen in zijn onderzoek. We weten inmiddels dat een aantal verdachten van seksueel kindermisbruik weggepromoveerd zijn naar missiegebieden om schandalen te voorkomen. Het is niet denkbeeldig dat het seksueel kindermisbruik in het buitenland is voortgezet."

De Commissie Deetman, die in opdracht van de Rooms Katholieke Kerk onderzoek doet naar seksueel kindermisbruik in de Rooms Katholieke Kerk, kwam de zaak in 2005 op het spoor en meldde het bij het OM. Volgens de eigen planning van de Commissie Deetman wordt vanaf 1 juli jl. gewerkt aan de eindrapportage. Het is onduidelijk in hoeverre gerapporteerd zal worden over buitenlandse gevallen van seksueel kindermisbruik, begaan door Nederlandse missionarissen.

GroenLinks gaat ervan uit dat de Commissie Deetman in haar eindrapportage ook buitenlandse gevallen van seksueel kindermisbruik door missionarissen aan de orde stelt of anders in ieder geval een vervolgonderzoek instelt.

Van Gent: "Ik vind het een erekwestie om in dit soort gevallen waarin een gegrond vermoeden bestaat dat het seksueel kindermisbruik in het buitenland doorging ook daar de onderste steen boven te halen."