CDA


Europees Parlement wil risico's financiële markten aan banden leggen dinsdag 5 juli 2011
Strenge Europese wetgeving voor de handel in financiële producten zoals derivaten moet zorgen voor meer verplichte openheid en meer toezicht op internationale handelsstromen. CDA-Europarlementarier Corien Wortmann-Kool: "Het speculeren met ingewikkelde financiële producten waarvan niemand meer begreep wat ze inhielden heeft een belangrijke rol gespeeld in de aanloop naar de financiële en economische crisis. Derivaten moeten net als aandelen openbaar verhandeld worden en bij risico's moet de Europese toezichthouder kunnen ingrijpen."

Een ruime meerderheid in het EP stemde vandaag voor een tijdelijke uitzondering voor pensioenfondsen. "Ik ben blij dat in de voorstellen rekening wordt gehouden met het speciale karakter van pensioenfondsen. Zij vallen al onder streng toezicht. Een gedeeltelijke en tijdelijke uitzondering voorkomt dat pensioenfondsen onnodig op kosten worden gejaagd door de verplichting om meer onderpand aan te houden. Het is bovendien goed dat deze uitzondering zonder wetswijziging verlengd kan worden. Pensioenfondsen vallen wel onder de transparantie-eisen van de wetgeving, en dat is terecht."

Het overgrote deel van de handel in derivaten vindt buiten de beurzen om plaats. Daardoor is het vaak onduidelijk wie uiteindelijk het risico van deze producten draagt. Wortmann-Kool is voorstander van een beter en transparant beheer van risico's: "Derivaten moeten niet meer onderhands, maar via één centraal en openbaar punt worden verhandeld via een zogenaamd clearinghuis. Hierdoor krijgen toezichthouders meer inzicht in de risico's van de derivatenhandel, wat uiteindelijk bijdraagt aan de stabiliteit van onze financiële markten."