Oranjefonds



Project van de week: Stichting Nisa for Nisa, Amsterdam

Het project Big Sister van Stichting Nisa for Nisa wil de positie van migrantendochters verbeteren. Deelname aan de vele activiteiten binnen het project maakt de vrouwen minder eenzaam en depressief. Ze krijgen een betere regie over hun leven en leren gebruik te maken van hun ambitie en talenten. Het Oranje Fonds steunt met EUR 15.000,=.

Big Sister omvat een grote reeks aan activiteiten die veelal wekelijks of eenmaal per twee weken plaats vinden. Met deze activiteiten speelt Nisa for Nisa in op vragen die bij de meiden leven.

Tot nu toe zijn de meeste activiteiten van de organisatie op de moeders gericht terwijl men ziet dat de meiden ook veel aandacht nodig hebben. Andere jongerencentra in de wijk richten zich voornamelijk op overlastgevende jeugd, dat is niet de doelgroep van Nisa for Nisa. Bij hen gaat het veelal om meiden die in hun ontwikkeling problemen krijgen met het leven in twee culturen en de botsing tussen hun opvoeding thuis en de gebruiken in de maatschappij.

Door de activiteiten hoopt men de meiden in dit proces te ondersteunen, soms door directe voorlichting en soms door hen gewoon samen te brengen en het gesprek op gang te brengen. Door meer kennis over hun achtergrond en het beter om kunnen gaan met het leven in twee culturen, hoopt men dat ook de band met de moeders beter wordt.

De activiteiten:

- Koken met je tante; gerechten uit je eigen cultuur leren maken;
- Big Sister cinema; samen films en documentaires kijken;
- Design your own fashion; naai en ontwerpcursussen voor de dochters (voor moeders is er al een);

- Literaire lounge; boekbesprekingen voor dochters;
- My Identity; cursus van GGZ inGeest voor meiden vanaf 16 die in twee culturen leven;

- Uitstapjes; naar oa. Texel, Giethoorn en bowlen;
- Alles onder controle; zelfhulpcursus van GGZ inGeest om spanningsklachten, piekeren en somberheid tijdig te herkennen;
- Emancipatie in de eigen cultuur voor Marokkaans-Nederlandse meiden; naast de vraag die er is naar Arabische les (wordt sinds 2008 gegeven) willen de meiden ook meer over de cultuur van hun ouders leren door o.a. les te krijgen over de geschiedenis en literatuur;
- Voorlichtingsbijeenkomsten: o.a. over omgaan met geld, sollicitatietraining, preventie diabetes en familiewetgeving in Marokko.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>