Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Overzicht vermissingen uit Rijkscollectie

30 jun 2011 - 13:12

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt een overzicht bij van voorwerpen uit de Rijkscollectie waarvan de actuele verblijfplaats niet bekend is. Het gaat om voorwerpen die de Rijksdienst en zijn voorgangers sinds 1946 in bruikleen en beheer hebben gegeven aan overheidsorganisaties, ziekenhuizen en andere openbare instellingen. Hoewel sommige vermissingen al vele jaren geleden vastgesteld zijn, blijven deze voorwerpen toch in het overzicht staan om de claim van de rijksoverheid zichtbaar te houden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hoopt zo veel mogelijk objecten nog te traceren.

De meeste vermissingen werden veroorzaakt doordat de administratie van kunstwerken bij beherende instanties tientallen jaren lang niet goed is bijgehouden. Bij verhuizingen van het ene gebouw naar het andere of bij privatisering van een overheidsdienst kon het voorkomen dat van verplaatsing van kunstwerken geen melding werd gemaakt. Zo zijn er op veel locaties kunstwerken uit het zicht geraakt. Helaas is in de meeste gevallen niets bekend over de datum waarop of de omstandigheden waaronder een voorwerp op locatie vermist is geraakt. De vermissingen kwamen pas aan het licht op het moment dat het overzicht van voorwerpen gecontroleerd werd.

In de afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in het verbeteren van de administratie, het aanscherpen van afspraken en het verkleinen van de groep organisaties die in aanmerking komt voor het tijdelijk beheer of bruikleen van voorwerpen uit de Rijkscollectie. Ook is in 2007 de Regeling materieelbeheer museale voorwerpen in werking getreden, gericht op het beheer van museale voorwerpen door ministeries en colleges. Het rapport over de evaluatie van deze Regeling is op aan de Tweede Kamer aangeboden.

Actueel en dynamisch overzicht

Het recentste 2008 overzicht van vermiste kunstwerken uit de Rijkscollectie werd gepubliceerd in september 2008. Het huidige overzicht uit juni 2011 biedt meer informatie dan het vorige en zal regelmatig worden geactualiseerd. Voorwerpen uit de Rijkscollectie die worden teruggevonden en weer onder beheer van de rijksoverheid komen, krijgen de vermelding `teruggevonden'. Eventuele nieuwe vermissingen worden aan de lijst toegevoegd, onder vermelding van de datum waarop de vermissing is geconstateerd.
Bijlage Grootte
lijst_vermissingen_juni_2011.xls 642 KB