Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europees regionaal beleid dreigt focus te verliezen

klok 05 juli 2011

Sinds het begin van de Europese integratie in 1957 heeft het Europees cohesiebeleid een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de economische en sociale verschillen binnen de EU. Met 347 miljard euro over de periode 2007-2013 is het cohesiebeleid goed voor meer dan 35% van het EU budget. Vlaanderen ontvangt daarvan iets meer dan 788 miljoen euro. Investeringen met dit geld hebben o.a. geleid tot meer banen en opleidingsmogelijkheden, betere energievoorzieningen en transportverbindingen, meer onderzoek en ontwikkeling en een hoger niveau van milieubescherming.

Voor het toekomstige Europese cohesiebeleid in de periode 2014-2020 wil de Europese Commissie extra steun geven aan een nieuwe 'tussencategorie' van regio's met een BBP per hoofd van de bevolking tussen 75% en 90% van het EU-gemiddelde met de bedoeling de negatieve gevolgen van de economische en financiële crisis in die regio's op te vangen.

Frieda Brepoels, Europees parlementslid voor N-VA, is het hier niet mee eens en steunt de Vlaamse regering in haar standpunt dat als er beslist wordt om een tussencategorie te maken, alle regio's onder het 100%-niveau Europese steun moeten kunnen genieten. Jammer genoeg volgt het Europees parlement die redenering in een vandaag aangenomen rapport niet. Als de aanbeveling van het Europees halfrond later dit jaar in de definitieve wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie wordt overgenomen, dan zal Vlaanderen volledig uit de tussencategorie vallen (ook de provincie Limburg met een BBP per capita van 96%). In Wallonië zal de provincie Henegouwen, na jaren van hoge convergentiesteun, het gezelschap krijgen van de provincies Namen, Luik en Luxemburg, die vanaf dan allemaal op extra steun zullen kunnen rekenen.

Frieda Brepoels: "Een solidaire Europese Gemeenschap kan alleen maar tot stand komen als er objectieve en rechtvaardige criteria worden gehanteerd: alle regio's onder de 100% verdienen Europese steun. De creatie van een beperkte 'tussencategorie' is dan ook geen goede zaak en ontneemt de betrokken regio's de motivatie om zich verder te ontwikkelen. Dit systeem zal vele miljarden euro aan Europese middelen wegnemen van andere achtergestelde regio's. Zij kampen evenzeer met de economische crisis, maar zullen toch moeten inleveren. Vlaanderen en in het bijzonder Limburg - dat na de sluiting van de steenkoolmijnen enorme inspanningen heeft gedaan en zo op 96% van het EU-gemiddelde BBP per capita is gekomen -, blijven zo in de kou staan."

Bijlage: application/pdf icon Verslag over het vijfde cohesieverslag van de Commissie en de strategie voor het cohesiebeleid na 2013.pdf Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu