FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Anjer

FLORAHOLLAND (5 juli 2011) - De FPC Anjer was donderdag 23 juni te gast bij de importafdeling van FloraHolland. De accountmanagers hebben de afgelopen maanden een analyse gemaakt aangaande het wereldwijde anjerareaal en de ontwikkelingen hierin. In de analyse is duidelijk zichtbaar dat de anjer wereldwijd het 2de product is, terwijl dit bij FloraHolland qua omzet op een 18de plaats eindigt. FloraHolland speelt nu een kleine rol op de Europese markt. In de aanvoerstatistieken zijn de feestdagen goed terug te vinden. Het zou wenselijk zijn deze pieken en dalen meer te stabiliseren. Bijzonder is, dat het aantal anjerkopers op FloraHolland is gestegen van 50 naar 66%.

De afdeling Import gaat meer met haar buitenlandse aanvoerders over aanvoerstrategieën praten. Zij wil ook meer met de FPC afstemmen en ervoor zorgen dat anjer binnen FloraHolland een sterkere positie krijgt. Hiermee wordt niet bedoeld dat FloraHolland als dumpkanaal moet worden gebruikt.
Met de FPC is gesproken over ledenbetrokkenheid in relatie tot de FPC. De FPC vindt het een goed voorstel ledenbetrokkenheid meer vanuit de productlijn te regelen. Zij zou graag zien dat de FPC een meer bindend advies krijgt. Het voorzitterschap zou zij graag in handen van een veilingmanager willen houden.

FloraHolland wil een uniform veilbeleid voor de 3 exportvestigingen opzetten. De FPC is van mening dat de uitgangspunten hiervoor al jaren geleden zijn vastgesteld. Het is aan FloraHolland om ervoor te zorgen dat dit uitvoerbaar is.

Voor de start van het najaar zal het houdbaarheidonderzoek bij anjer worden afgerond. Met de resultaten wordt bepaald in hoeverre het huidige anjerassortiment nog moet worden voorbehandeld.

De eerstvolgende vergadering van de FPC Anjer is op donderdag 29 september.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Anjer zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: M. Grootscholten, J. Helderman, E. Toussaint, H. Valstar, A. van Kester en L. v.d. Hoorn. G. Valstar, verantwoordelijk voor de verwerking van diverse buitenlandse aanvoerders, is twee vergaderingen op proef aanwezig.