Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 juli 2011

Rubicon-subsidie brengt twee buitenlandse onderzoekers naar UvA

Gepubliceerd op 5 juli 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee veelbelovende buitenlandse wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend waarmee zij onderzoek kunnen doen aan de Universiteit van Amsterdam. In totaal ontvingen 28 jonge, veelbelovende onderzoekers financiering uit het programma Rubicon. Met dit fonds geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Ook haalt NWO met Rubicon talent uit het buitenland naar Nederland. Zo kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren.

De gehonoreerde onderzoekers

Dr. C. Donkin (Cognitive Science): Een diepere zoektocht naar hersendata.
Beelden van hersenactiviteit vertellen ons over gebieden in het brein die van essentieel belang zijn voor verschillend gedrag. Het is echter lastig om deze activiteit te verbinden met cognitieve processen. Chris Donkin, afkomstig van de Australische University of Newcastle, wil deze verbindingen vergemakkelijken door data verkregen uit hersenscans te combineren met formele gedragstheorieën. Donkin voert zijn onderzoek uit aan het Cognitive Science Center.

Mr. A.M. Shultz (Scheikunde): Fotokatalysatoren inpakken voor kunstmatige fotosynthese.
De groeiende wereldbevolking en haar groeiende behoefte aan energie vereisen het gebruik van zonlicht als bron voor duurzame energie. Kunstmatige fotosynthese, waarbij zonlicht wordt benut om water om te zetten in het energetisch hoogwaardige waterstofgas, is een zeer aantrekkelijke aanpak. Abraham Shultz zal de inbedding van bestaande en nieuwe katalysatoren in goed gedefinieerde, kristallijne materialen bestuderen en hun immobilisatie op elektrodeoppervlakken. Dit zal leiden tot nieuwe toepassingen voor opschaalbare fotokatalyse, waarbij zonlicht kan worden omgezet in chemische energie. Shultz, afkomstig van de Amerikaanse Northwestern University, voert zijn onderzoek uit bij Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences.

Rubicon

De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming. Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen.