Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

5 juli 2011, 16.00 uur

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht is vorige week opengesteld vanwege een brand in een zorgcentrum in Nieuwegein. Een overzicht van Defensie-operaties van 27 juni tot en met 3 juli.

Van de circa 150 geëvacueerde zorgcentrumbewoners zijn er in totaal 49 opgevangen in het noodziekenhuis. Het vuur ontstond op het dak van de instelling. Ongeveer een half uur daarna was het calamiteitenhospitaal operationeel. Het ziekenhuis ving ouderen op met overwegend ademhalingsproblemen. Het calamiteitenhospitaal is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centraal Militair Hospitaal.

De EOD brengt de vliegtuigbom tot ontploffing. foto: ministerie van Defensie

Vliegtuigbom
De Explosieven Opruimingsdienst heeft in Havelte een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De 500-ponder werd vorig weekend gevonden in de omgeving van de Johannes Postkazerne.

Inzet reddingshelikopters Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen periode 5 maal ingezet voor patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vaste land.

Operaties in het buitenland:

Hr. Ms. Tromp arriveert in Den Helder. foto: ministerie van Defensie

Tromp terug
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp is vorige week na een roerige missie in thuishaven Den Helder teruggekeerd. Eind maart begon de Tromp aan het bestrijden van de piraterij en paste daarbij nieuwe tactieken toe, om de speelruimte van bandieten te beperken. Het luchtverdedigings- en commandofregat patrouilleerde dicht onder kust in de buurt van piratenkampen, om het onmogelijk te maken uit te varen.

Spanje
De Koninklijke Marine heeft afgelopen week haar bijdrage aan de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex beëindigd. Afgelopen maand bewaakten marineschepen de zuidgrens van Spanje, om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan.

Libië
Afgelopen week heeft luitenant-kolonel Johan van Deventer het commando over het F-16-detachement dat opereert boven Libië overgedragen aan ranggenoot André Steur. Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Deze missie richt zich op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de noflyzone boven Libië. Hiermee wordt invulling gegeven aan resolutie 1973 van de VN Veiligheidsraad. Op zee wordt de operatie uitgevoerd door de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem.

Ontbrekende tekst
Per abuis ontbrak de onderstaande cursieve tekst in het vorige weekoverzicht (van 20 tot en met 26 juni):

Raketaanvallen
Kandahar Airfield is de afgelopen periode 9 maal het doel geweest van vijandelijke raketaanvallen. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. Om goed voorbereid te zijn op dergelijke incidenten werd afgelopen week een grootschalige calamiteitenoefening gehouden. Gedurende de oefening werden drills en procedures geoefend na een raketaanval. Het Nederlandse personeel dat gestationeerd is op de NAVO-vliegbasis in Zuid-Afghanistan nam deel aan de oefening in de vorm van "slachtoffer" of hulpverlener.

Gezien de diverse nationaliteiten en daarbij behorende wijze van communiceren is het van groot belang dat noodprocedures structureel worden beoefend. Momenteel zijn op KAF het Nationaal Support Element, het Contigents Commando en de Air Task Force actief. De laatste eenheid opereert met vier F-16's en wordt ingezet om vanuit de lucht grondtroepen te ondersteunen door onder andere te zoeken naar geïmproviseerde explosieven.

Missiegebied uitgelicht:

United States Security Coordinator In de tuin van de Nederlandse missie in Ramallah werd afgelopen week met lovende woorden afscheid genomen van de 3 militairen die de vierde Nederlandse USSC-rotatie vormden. Luitenant-kolonel Willem-Jan van Ham vertegenwoordigde als senior de Nederlandse missie. Van Ham: "De United States Security Coordinator (USSC) for Israel and the Palestinian Authority ondersteunt sinds 2005 de Palestijnse Autoriteit bij het professionaliseren en omvormen van het veiligheidsapparaat."

De Palestijnse Autoriteit moet binnen het eigen grondgebied én de kaders van de rechtstaat, veiligheid en stabiliteit kunnen garanderen om tot een wederzijds erkende tweestatenoplossing te komen. Om dit te bereiken verzorgt de USSC-missie onder meer 2 carrièreopleidingen voor jonge officieren en voorziet de veiligheidsdiensten van toereikend materieel, met uitzondering van wapens en munitie. Ook fungeert USSC als intermediair tussen Israël en de Palestijnen op het gebied van veiligheidszaken.

Verbindingssysteem
Van Ham verbleef op de USSC-staf op het Amerikaanse Consulaat in Jeruzalem: "Van daaruit heb ik de Palestijnse National Security Forces geholpen om hun radio- en ICT-middelen operationeel te krijgen en deze efficiënt te gebruiken met behulp van bepaalde processen en procedures. Inmiddels is er een verbindingssysteem uitgerold dat ook actief wordt gebruikt in het veld."

De Nederlandse deelnemers aan de USSC-missie, chef de poste Roderick van Schreven, luitenant-kolonel Willem-Jan van Ham, majoor der mariniers Hans van Reenen, majoor Martin de Boer en de Britse brigadegeneraal Robert Purdey OBE. foto: Sander van Hoorn

In de praktijk
Defensie levert ook 2 instructeurs voor de 7 weken durende Intermediate Leadership Course voor jonge luitenants en kapiteins van de 7 verschillende Palestijns veiligheidsdiensten. Zij zijn gestationeerd in Ramallah, op de westelijke Jordaanoever. Majoor Hans van Reenen is een van de docenten: "De onderwerpen die aan bod komen, variëren van de beginselen van de rechtsstaat en ethiek tot het plannen en analyseren van veiligheidsoperaties. En alles is gericht op het dienen van de bevolking en niet om ze er onder te houden. Onze ervaringen zijn bijzonder positief. Geslaagde officieren vertellen ons dat ze het geleerde echt dagelijks in de praktijk toepassen."

Low cost, high impact
Sinds het begin van de deelname in 2010, hebben de Nederlanders 160 cursisten afgeleverd. Van Reenen: "Dat zijn dus 160 jonge officieren verspreid over het hele Palestijnse veiligheidsapparaat die zowel onder de buitenlandse coalitiepartners als onder de Palestijnen bijzonder hoog aangeschreven staan." Vanwege het succes van deze `low cost, high impact' missie is deze sinds vorige week uitgebreid met een vierde persoon, een officier die als opleidings- en doctrineadviseur op het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt geplaatst.