Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg a.d.Geul beste toeristengemeente van Nederland

Volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 300 gemeenten heeft Valkenburg aan de Geul het beste toeristische beleid van Nederland. Dat Valkenburg de juiste koers heeft uitgezet blijkt ook uit de toeristische trendcijfers 2010/2011. Valkenburg aan de Geul scoort hierin hoger dan de rest van Limburg. Deze positieve resultaten tonen aan dat de gemeente enkele jaren geleden de juiste weg is ingeslagen door de keuze voor kwaliteitstoerisme.

Kwaliteitstoerisme als speerpunt
Toeristische marketing speelt een belangrijke rol bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Samen met partners als de VVV Zuid-Limburg, de Provincie en lokale ondernemers werkt Valkenburg aan het opbouwen van een eigen identiteit en een sterk imago. Wethouder Willem Thijssen is trots op de bereikte resultaten: âEr is de afgelopen jaren met overtuiging ingezet op verblijfstoerisme met topkwaliteit, waar ook medisch zorgtoerisme onder valt. Dit begint zijn vruchten af te werpen. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.â Met een investeringsvolume van 35 miljoen euro voor onder andere het nieuwe winkelcentrum en de ontwikkeling van het voormalig Leeuwterrein wil Valkenburg ook de komende jaren stevig doorpakken om de Geulstad nog sterker op de toeristische kaart te zetten.

Toeristische hoofdstad
De provinciale toeristische trendcijfers tonen aan dat Zuid-Limburg en Valkenburg beter scoren dan de rest van de provincie. Landelijk is er sprake van een lichte daling van binnenlandse vakanties. Zuid-Limburg laat hier een stijging zien van ruim 3,6%. Ook in het buitenland raakt Zuid-Limburg steeds meer in trek. Het aantal vakanties dat buitenlanders in Zuid-Limburg doorbrengen toont een toename van bijna 12%. Zuid-Limburg kent de hoogste gemiddelde besteding per bezoeker per vakantiedag, namelijk bijna 43 euro. Van alle overnachtingen in Zuid-Limburg vinden er maar liefst een kwart in Valkenburg aan de Geul plaats. Valkenburg is dus met recht dé toeristenhoofdstad van Zuid-Limburg.
Â