Plant Research International


Bedrijventerreinen voor bijen


5 jul 2011
Onderdeel: Plant Research International

Bijen verzorgen een belangrijke functie: bestuiving. Ze zijn van groot belang voor de voedselindustrie en zijn belangrijke bestuivers van wilde planten. Gewassen die bestuiving nodig hebben zijn groenten, fruit, noten, maar ook koffie. De waarde van bestuiving voor de landbouw in Nederland wordt geschat op â¬1,1 miljard.

Wilde bijen in Nederland
In Nederland komen ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Het zijn echte bijen, maar steken doen ze niet. Het voorbestaan van veel bijensoorten wordt bedreigd doordat het leefgebied is verdwenen of verslechterd is.

Bedrijventerreinen als leefgebied voor wilde bijen Op bedrijventerreinen gebeurt van alles. Er zijn plekken die permanent ongemoeid blijven, stukken terrein die tijdelijk braak liggen en plekken waar gebouwd en gegraven wordt. Deze combinatie biedt de potentie om een grote verscheidenheid aan bijensoorten te herbergen. De âeconomischeâ hoofdstructuur wordt daarmee ecologischer.

Zo?

Of zo?

Wat hebben wilde bijen nodig?
Ten eerste hebben bijen bloemen nodig. Ten tweede hebben ze een plek nodig om een nest te maken. Vaak zijn deze elementen al aanwezig op bedrijventerreinen. Op eenvoudige wijze een bijdrage worden geleverd aan het voortbestaan van wilde bijen in Nederland.

Doe mee!
Er zijn verschillende manieren om bedrijventerreinen nog aantrekkelijker te maken voor wilde bijen.
Dit kan door:

* Voedselplanten te zaaien of te planten

* Nestgelegenheid, bijvoorbeeld bijenhotels en steilwandjes aanleggen.

Meer weten? Mail naar bijen@wur.nlÂ
Â

---