Rijksoverheid

Knapen opent architectuurtentoonstelling in Jakarta

Nieuwsbericht | 05-07-2011

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft in het Erasmus Huis in Jakarta een tentoonstelling over de architect Charles Prosper Wolff Schoemaker geopend.

Wolff Schoemaker (1882-1949) was in de jaren twintig en dertig een van de belangrijkste architecten van Indonesië, en ook leermeester van Soekarno. Schoemaker wordt ook wel de Frank Lloyd Wright van Indonesië genoemd. Tussen 1910 en 1940 ontwierp hij talloze gebouwen op Java, waaronder Villa Isola en Hotel Preanger in Bandung, die tot de absolute top van de koloniale architectuur behoren. In de geschiedschrijving van de Nederlandse architectuur ontbreekt vaak de architectuur van Nederlandse architecten in het voormalig Nederlands-Indië.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de publieksuitgave van het proefschrift Tropical Modernity, Life and Work of C.P. Wolff Schoemaker van Jan van Dullemen.

Eerder op de dag presenteerde de staatssecretaris een rapport met aanbevelingen voor de restauratie van het Museum Sejarah, het voormalig stadhuis in de oude wijk Kota Tua. Hij overhandigde dit aan de vicegouverneur. Het museum ligt in de oude wijk Kota Tua die volgens de inwoners zelf aan een forse opknapbeurt toe is.

Knapen, die zelf van 2006 tot 2008 in Jakarta woonde, sprak de hoop uit dat het rapport een inspiratie zal zijn om de wijk het juweel te maken dat het verdient te zijn. Het rapport is opgesteld door het Centrum voor Architectuurdocumentatie dat is opgericht door het Indonesische Architecten Instituut en de Bond van Nederlandse Architecten.