Belgische Federale Overheid


RIZIV publiceert zijn Jaarverslag 2010

Datum: 05 juli 2011

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft zijn Jaarverslag 2010 gepubliceerd. Het verslag omvat een overzicht van de recente evoluties in de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (GVU), een uitdieping van drie actuele onderwerpen en heel wat cijfers.

Belangrijkste evoluties

Hieronder vindt u een greep uit de evoluties van 2010 die dit jaarverslag oplijst:

* de elektronische medische verkiezingen

* de daling van de prijzen en van de vergoedingsbasissen voor 'oude' geneesmiddelen

* het nieuwe vergoedingssysteem voor de officina-apothekers
* de oprichting van het Observatorium voor de chronische ziekten
* de overname van de bevoegdheden van het Fonds voor beroepsziekten inzake de werkverwijdering van de zwangere werkneemsters
* een modernere aanpak van de administratieve sancties om sociale fraude efficiënter te bestrijden

2010 was ook het jaar waarin de derde bestuursovereenkomst het licht zag. In het jaarverslag maakt u kennis met de verwezenlijkingen die onder meer te danken zijn aan de elektronische diensten MyCareNet (uitwisselingen tussen zorgverleners en ziekenfondsen), de online follow-up van de accrediteringsdossiers en de projecten inzake alternatieve en ondersteunende vormen van ouderenzorg.

Drie actuele onderwerpen

Het aantal arbeidsongeschikte personen blijft onverminderd stijgen. In 30 jaar zijn de arbeids- en gezondheidsomstandigheden zodanig veranderd dat de aard zelf van de arbeidsongeschiktheid is gewijzigd. Een taskforce kreeg de opdracht om de administratieve en medische aspecten van de arbeidsongeschiktheid toe te lichten en strategische keuzes te definiëren.

Wat hebben MyCareNet, de eHealthBox, de machtiging voor de geneesmiddelen van hoofdstuk IV en het elektronisch voorschrift Recip-e met elkaar gemeen? Hun doel: vereenvoudigen en informatiseren van de procedures in de verzekering GVU, om de dienstverlening te verbeteren.

Drie jaar geleden kwam een actieplan tegen sociale fraude tot stand. Een uiteenzetting maakt de balans op van de gevoerde acties.

De GVU-cijfers

In de uitgesplitste en becommentarieerde tabellen en grafieken (deel Statistieken) vindt u de antwoorden terug op vragen zoals:
* Hoeveel kinesitherapeuten mogen er in België aan de slag gaan?
* Hoe zijn de uitgaven over de verschillende domeinen van de geneeskundige verzorging verdeeld?

* Hoeveel bedraagt de kostprijs van de geneeskundige verzorging voor de patiënten?

* Waarom stijgt het aantal invaliditeitsdagen?
* Wat is het resultaat van de enquêtes van de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) en van de controles van de Dienst voor administratieve controle (DAC)?

Meer informatie vindt u in het officiële persbericht van het RIZIV. Externe link (pdf, 1 p. - 81,2 kB)

Raadpleeg het Jaarverslag 2010 van het RIZIV. Externe link Zie het origineel