Gemeente Alphen aan den Rijn

voor nieuw Wmo-beleid

Startnotitie voor nieuw Wmo-beleid

Voor de periode 2012 tot en met 2015 is de gemeente wettelijk verplicht een nieuw beleidsplan op te stellen. De gemeenteraad heeft besloten een startnotitie voor deze beleidsontwikkeling vast te stellen. In april heeft een vertegenwoordiging van de gemeenteraad in een open gesprek een aantal kaderstellende uitspraken en vraagstukken gedaan. Deze zijn opgeschreven in de startnotitie. Het college heeft de startnotitie nu vastgesteld. De gemeenteraad neemt nog een besluit over het stuk. Wanneer zij het stuk vaststellen, kan het participatietraject om te komen tot het nieuwe Wmo-beleid starten.

De gemeenteraad heeft aangegeven dat het van belang is dat er voldoende aandacht is voor zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving. Daarnaast moeten mensen worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid in het oplossen van problemen. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte zijn om mensen te ondersteunen die het echt nodig hebben.

Evaluatie
Om te komen tot een nieuw beleidsplan voor de Wmo wordt ook het oude Wmo-beleid geevalueerd. Inmiddels is vier jaar ervaring opgedaan met de Wmo. Deze ervaring kan leiden tot een andere invulling van de gestelde kaders en doelen.

Partijen in de stad
Alle partijen worden met een brief geinformeerd over het nieuwe Wmo-beleid en de manier waarop zij mee kunnen denken in het proces. Wethouder Stan Lyczak: Het beleidsplan voor de Wmo raakt veel Alphenaren. Ik vind het daarom belangrijk dat we met de partijen in de stad bekijken welke lijn het beste bij ons past. De richtlijnen van de raad, de evaluatie van het oude beleid en de input van de maatschappelijke partijen in de stad vormen de basis voor de kaders van het nieuwe Wmo beleid.

Van kaders naar beleidsplan
Zodra de kaders vaststaan, naar verwachting in december, wordt het nieuwe beleid opgesteld. Ook bij het opstellen van het beleid krijgen de Alphense maatschappelijke oranisaties de mogelijkheid om mee te denken en mee te praten. Streven is om het nieuwe beleidsplan in april 2012 vast te stellen.

Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is per 1 januari 2007 in werking getreden. De wet regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo en kiezen daarbij hun eigen accenten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn