Gerechtshof Den Bosch


Uitoefening Mobiel Toezicht Veiligheid onrechtmatig

's-Hertogenbosch , 5-7-2011

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft beslist dat de wijze waarop het Mobiel Toezicht Veiligheid* (MTV) zoals dat tot 1 juni 2011 is uitgeoefend, in strijd is met het recht. De inzet van 'vliegende grensbrigades', onder meer bedoeld om de toestroom van asielzoekers te verminderen, is daarmee onrechtmatig. Dit oordeel kan in individuele strafzaken - afhankelijk van de concrete omstandigheden - verschillende consequenties hebben, waaronder vrijspraak.

Het Hof van Justitie van de EU en de afdeling bestuursrecht van de Raad van State hebben eerder geoordeeld over deze kwestie. Dat oordeel luidde dat de MTV-methode in strijd is met Europese regelgeving (de zogenaamde Schengen Grenscode). Deze regelgeving verbiedt grenscontroles en controles die praktisch hetzelfde effect hebben zoals de controles in het kader van MTV.

Op basis van deze eerdere uitspraken hadden diverse rechtbanken in het ressort 's-Hertogenbosch besloten dat staandehouding in het kader van MTV en daarop volgende dwangmiddelen onrechtmatig waren. Het ging hierbij om strafzaken over onder meer het voeren van valse reisdocumenten, ongewenst vreemdelingschap en mensensmokkel. Dit uitgangspunt leidde in sommige gevallen tot bewijsuitsluiting en vrijspraak.

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft nu in uitvoerig gemotiveerde principiële uitspraken geoordeeld dat in de genoemde situaties ook in strafrechtelijke zin sprake is van onrechtmatig optreden. Afhankelijk van onder meer de zwaarte van de aanklacht, kan dat leiden tot bewijsuitsluiting en vrijspraak of slechts tot de vaststelling dat een onherstelbaar vormverzuim is begaan.

Het hof is zich ervan bewust dat deze uitspraken politieke gevolgen kunnen hebben en een belangrijke rol spelen in de vorming van eenduidige uitspraken door verschillende gerechten. Om die reden heeft het hof deze zaken met voorrang behandeld.

Zoals bekend staat het toelaten van vreemdelingen in EU-landen tegenwoordig onder druk. Op Europees niveau wordt door diverse lidstaten aangedrongen op beperkingen. Bij besluit van de minister van Immigratie en Asiel van 30 mei 2011 is een nieuwe bepaling ingevoegd in het Vreemdelingenbesluit 2000. Hierin is een andere regeling met betrekking tot de uitoefening van de controlebevoegdheid op vreemdelingen opgenomen. Of deze regeling wel voldoet aan de door de EU verlangde waarborgen, stond niet ter beoordeling van het hof.


* Voorheen heette dit Mobiel Toezicht Vreemdelingen. Uitspraken:BR0234, BR0235, BR0237

Zie het origineel