Persbericht: Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi

Persbericht van Coalitie Erbij

De zomer komt eraan en dat betekent voor veel mensen dat hun sociale omgeving verandert. Scholen gaan dicht en velen gaan op vakantie. Eenzaamheid kan daarvan het gevolg zijn. Maar eenzaamheid is ook los van de zomer een groot maatschappelijk probleem. Om het taboe erop te doorbreken en mensen te wijzen op het belang van warme sociale contacten, organiseert Coalitie Erbij een Week tegen Eenzaamheid. We leggen de nadruk op preventie, met de boodschap 'Voorkom eenzaamheid, versterk je Sociaal Konvooi'.

Het Sociaal Konvooi is het persoonlijke netwerk dat mensen in hun leven opbouwen. Velen verwaarlozen dit netwerk. Als het echt nodig is, kunnen ze op té weinig mensen terugvallen. Dit speelt niet alleen voor ouderen en gehandicapten, maar bijvoorbeeld ook voor werkende vijftigers en jongeren. Vooral tijdens grote veranderingen in het leven zijn sterke sociale relaties van groot belang. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 22 september tot en met 1 oktober 2011 wil Coalitie Erbij de aandacht daarop vestigen: Koester je relaties, bouw je netwerk op en blijf erin investeren, je leven lang. Een greep uit het programma:

KPN Mooiste Contact Fonds Symposium: Eenzaamheid onder jongeren. Kan ICT er wat aan doen? Op 22 september 2011 een symposium over eenzaamheid onder jongeren en de rol van
informatiecommunicatietechnologie (ICT) daarin. Deze donderdagmiddag vindt ook de prijsuitreiking plaats van de Battle of Concepts: duizenden jongeren bedenken innovatieve concepten om eenzaamheid onder jongeren te voorkomen door middel van ICT. Concepten kunnen worden ingestuurd tot 7 augustus. Onder de beste ideeën wordt 5000,- euro verdeeld.
De Langste Eettafel van Nederland. Op zaterdag 24 september is het Burendag en organiseert Coalitie Erbij de Langste Eettafel van Nederland. Het streven is dat zoveel mogelijk mensen meedoen zodat we -verdeeld over verschillende locaties- een eettafel van ten minste 25 kilometer lang opzetten.
'Vrijwilligers in het zonnetje'. Twaalf bijeenkomsten voor vrijwilligers die in hun werk te maken krijgen met eenzaamheid. Ansichtkaartenactie. Coalitie Erbij drukt honderdduizenden ansichtkaarten waarmee mensen hun sociale netwerk kunnen versterken. Ze komen vanaf augustus digitaal beschikbaar op eenzaam.nl Twitterapp. Coalitie Erbij ontwikkeld in samenwerking met Sensoor een twitterapp waarmee mensen hun eigen sociale vangnet kunnen testen. Ook komt er een test op de website eenzaam.nl, waarmee mensen hun sociale profiel in beeld kunnen brengen.
Onderzoek. Ook dit jaar onderzoekt marktonderzoeksbureau TPS/Nipo in opdracht van Coalitie Erbij hoeveel Nederlanders tevreden of ontevreden zijn over hun sociale netwerk.
Coalitie Erbij bestaat uit: KPMG, Humanitas, het Leger des Heils, Zonnebloem, Sensoor, Mezzo, Mo-groep, Ouderenfonds, ANGO, Fonds Psychische Gezondheid, Raad van Kerken, Resto van Harte. VSB Fonds is onze grootste sponsor. RKK is mediapartner.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar onze website www.eenzaam.nl

Links:
http://www.eenzaam.nl



Razende Robot Reporter