Gemeente Leeuwarderadeel


Keurmerk Veilig Ondernemen voor Stiens?

05-07-2011 16:48

Hoe moet je handelen als je overvallen wordt? Hoe krijgen we in Stiens de aangiftebereidheid omhoog? Hoe werkt de gemeentelijke klachtenlijn Klein Leed? Wat doe je met camerabeelden van een diefstal?

Dit soort vragen kwamen aan de orde op maandag 27 juni tijdens de audit over het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Een auditor van het certificeringsinstituut Kiwa was hiervoor naar Stiens gekomen. In een warme zaal in De Skalm werden de KVO-werkgroepleden drie uur lang door de Kiwa-auditor aan de tand gevoeld.

Brandveiligheid en winkeldiefstalpreventie
De afspraken tussen de ondernemers, de politie en de gemeente gaan onder meer over veiligheid in de openbare ruimte, brandveiligheid in winkels en winkeldiefstalpreventie. Hoe kunnen onveilige plekken in het winkelgebied Stiens veiliger gemaakt worden? Met welke maatregelen kan een ondernemer zijn winkel brandveiliger maken? Wat moet een ondernemer doen die een winkeldief op heterdaad betrapt? De auditor van Kiwa controleerde op 27 juni of deze afspraken duidelijk genoeg zijn en of er inderdaad sprake is van een gezamenlijke aanpak en een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Verplichte deelname ondernemers, politie en gemeente De KVO-werkgroep wordt begeleid door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemers, politie en gemeente. Deze organisaties hebben een pakket maatregelen opgesteld waarmee ze het winkelgebied in Stiens veiliger willen maken. Ze hebben schriftelijk vastgelegd dat zij zich hiervoor gezamenlijk inspannen. Deelname van ondernemers, politie en de gemeente is essentieel. Als een van deze organisaties uit het project zou stappen, dan eindigt het project en is Stiens het Keurmerk Veilig Ondernemen kwijt.

Is Stiens geslaagd voor het KVO-examen?
Binnen een paar weken komt de uitslag van de Kiwa. Dan wordt duidelijk of Stiens geslaagd is voor het "KVO-examen". Als dit zo is, dan verleent de Kiwa het Keurmerk Veilig Ondernemen aan het winkelgebied Stiens en krijgt Stiens van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel de eerste ster. En dan kan de KVO-werkgroep aan de slag met het voorbereiden van een feestelijke ontvangst van dit Keurmerk Veilig Ondernemen.

Foto: Als Stiens slaagt voor de KVO-audit, krijgt Stiens deze oranje stoeptegel met KVO-ster.


---