Rijksoverheid

Rosenthal oogst lof voor politietrainingsmissie in Afghanistan

Nieuwsbericht | 05-07-2011

Minister Rosenthal sprak vandaag in Kaboel met de Afghaanse president Hamid Karzai, de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en met ISAF-opperbevelhebber Petraeus over de voorwaarden van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz.

Tijdens de ontmoeting met Karzai en de ministers benadrukte Rosenthal opnieuw dat de Afghaanse agenten die Nederland zal trainen, alleen geweld mogen gebruiken om zichzelf en anderen te beschermen. Ze mogen niet meedoen aan offensieve militaire acties.

Rosenthal sprak ook vertrouwen uit in de garanties die de Afghaanse overheid geeft voor de Nederlandse trainingsmissie. Eerder al bevestigde de Afghaanse overheid de Nederlandse voorwaarden schriftelijk.

De risico's die de Nederlandse politietrainers in Kunduz zullen lopen, noemde Rosenthal in Kaboel `verantwoord aanvaardbaar'. "We maken voortdurend veiligheidsanalyses. Als we het gevoel hebben dat zaken er slechter voorstaan, wordt dat gecompenseerd met passende maatregelen".

Karzai en minister Bismallah van Binnenlandse Zaken prezen overigens het eerdere optreden van Nederland in de provincie Uruzgan en toonden waardering voor de nieuwe missie in Kunduz. Bismallah beschreef precies hoe de politietraining past in het opbouwen van de justitiële keten in Afghanistan.

Ook opperbevelhebber David Petraeus van de internationale troepenmacht ISAF was positief over de Nederlandse inzet in Uruzgan en de nieuwe trainingsmissie in Kunduz. Dat de agenten in Kunduz niet ingezet mogen worden bij offensieve acties vindt hij begrijpelijk. "Ik begrijp dat volledig en steun het ook volledig. Elk land stelt zijn eigen eisen."