5 e conomische regio's

05 juli 2011

Forse terugval voormalige toppers Dublin, Madrid, Barcelona

Randstad Holland evenwichtig in Europese top 5 economische regio's

Ten opzichte van de andere grootstedelijke regio's in Europa vertoonde Randstad Holland over de jaren 2005-2009 gunstige groeicijfers. De Top-5 Europese grootstedelijke regio's werd in 2009 aangevoerd door Parijs, Lissabon, Praag, Vlaamse Ruit en Randstad Holland. Deze regio's vertoonden de minste krimp in 2009. Voormalige succesvolle grote steden als Dublin, Barcelona en Madrid maakten een stevige terugval door. De arbeidsproductiviteit nam voor de Randstad tussen 2000 en 2005 relatief snel toe; na 2005 valt deze positieve ontwikkeling wat terug. Verhoging van de arbeidsproductiviteit blijft voortdurend aandacht vragen. Dit kan bereikt worden met innovatie en onderwijs. Het BRP per hoofd van de bevolking in Randstad Holland daalde met 3,8 procent in 2009. Dat is minder dan de gemiddelde afname van alle grootstedelijke regio's (-4,5 procent).

Dat blijkt uit de jaarlijkse Randstadmonitor 1995-2009 die TNO vandaag heeft gepubliceerd en waarin twintig Europese grootstedelijke regio's met elkaar worden vergeleken op indicatoren als economische groei, bevolking, werkloosheid, innovatie, congressen, luchtverkeer en goederenoverslag.

Sectoren

Van de zes beschouwde grote sectoren (landbouw, industrie, bouw, handel & transport, commerciële diensten, non-profit diensten) is geen enkele dominant aanwezig in Randstad Holland. Dit betekent dat Randstad Holland niet echt gespecialiseerd is; het is veelzijdige grootstedelijke regio. Randstad Holland laat een accent op handel & transport zien. Deze sector beslaat een groot deel van de regionale economie wel, maar ondanks de havens en Schiphol is dit aandeel in een aantal andere Europese grootstedelijke regio's hoger. Van alle grootstedelijke regio's groeit handel & transport het snelst in Randstad Holland. Voorts heeft Randstad Holland als enige van de twintig beschouwde grootstedelijke regio's een substantiële hoeveelheid landbouw (de 'Greenports').

R&D en innovatie: neerwaarts tot gemiddeld

De uitgaven aan R&D als percentage van het BRP zijn in Randstad Holland gedaald. Randstad Holland noteerde tussen 1995 en 2008: de grootste daling in R&D-investeringen van alle grootstedelijke regio's deze quote zakte van 2,47 procent naar 1,70 procent. Voor een deel is het patroon van afnemende R&D-intensiteit te verklaren door de specialisatie van de regionale economie. R&D-uitgaven hangen samen met high-tech industrie, zoals de chemie en de elektronica, maar ook de landbouw, die in Nederland in het zuiden en oosten zijn gevestigd. Het aantal patentaanvragen door bedrijven in de Randstad neemt toe, maar minder dan elders in Europa. Randstad Holland doet het op het gebied van R&D-investeringen per saldo slechter dan het gemiddelde van de Europese stedelijke regio's.

Randstad Holland staat na Parijs en Londen op een goede derde positie als vestigingsplaats voor hoofdkantoren voor multinationals en tweede, na Wenen, als regio voor internationale congressen. Als hub voor internetverkeer heeft Amsterdam haar eerste plaats afgestaan aan Frankfurt.
bericht 2011-37