Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Samen werken aan doelstellingen op het vlak van wonen en leefbaarheid

Meerjarenafspraken tussen gemeente en woningcorporaties

Sittard-Geleen, 4 juli 2011 - De gemeente en de woningcorporaties ZO Wonen, Woonpunt, Wonen Limburg, Woningbeheer Born-Grevenbicht en de Woningstichtingen Limbricht en Obbicht Papenhoven hebben vandaag meerjarenprestatieafspraken ondertekend. Gemeente en corporaties spreken daarin af om doelstellingen en opgaven op het gebied van wonen en leven samen op te pakken, elkaars partners te zijn en heldere afspraken te maken over het niveau van wederzijdse dienstverlening, rollen en verantwoordelijkheden. De samenwerking moet leiden tot een kwaliteitsverbetering van het wonen, de woningen en woon- en leefomgeving.

Wethouder Ruud Guyt (Volkshuisvesting): 'De gemeente en de woningcorporaties hebben de komende jaren een grote opgave op het vlak van wonen. In een woningmarkt waar niet meer woningen maar wel betere woningen nodig zijn, is het van groot belang dat gemeente en corporaties samenwerken. Gebiedsontwikkeling, duurzame renovatie, huisvesting voor bijzondere doelgroepen en de leefbaarheid van buurten verdienen daarbij de grootste aandacht. Daarover hebben we afspraken gemaakt, zodat we van elkaar weten waar we samen voor staan.'

Hoofdambities

Drie hoofdambities zijn de kapstok voor de thema's waarover gemeente en corporaties meerjarenafspraken hebben gemaakt: kwaliteitsverbetering van de woningvoorraad in bestaande buurten en dorpen, verbetering van de woon- en leefomgeving in samenspraak met bewoners en heldere en duidelijke rollen en verantwoordelijkheden. Het verbeteren van de kwaliteit van wonen heeft niet alleen betrekking op woningbouw. Ook de woonomgeving, maatschappelijke voorzieningen, bijzondere en kwetsbare doelgroepen, duurzaamheid en bewonersparticipatie zijn belangrijke onderwerpen waarover de gemeente en de corporaties afspraken maken.

Structuurvisie wonen

In 2010 is in een nauwe samenwerking tussen gemeenten, Provincie Limburg, corporaties, marktpartijen en huurdersorganisaties de regionale Structuurvisie Wonen opgesteld. In deze Structuurvisie, die in juni 2011 door de gemeenteraden in de regio zijn vastgesteld, is de ontwikkelingsrichting op het vlak van wonen voor de gemeente en regio vastgelegd en de daarbij behorende woningbouwbehoefte voor de volgende jaren. De Structuurvisie Wonen, de woonmilieuvisie en het woningmarktonderzoek vormen de basis voor de meerjarenprestatieafspraken 2011-2015.

De samenwerking tussen de gemeente en de corporaties focussed niet alleen op woningbouw. Nog belangrijker is de woonomgeving, maatschappelijke voorzieningen, bijzondere en kwetsbare doelgroepen, duurzaamheid en bewonersparticipatie. Dit zijn onderwerpen waarover de gemeente en de corporaties afspraken maken.


---