Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 5 juli 2011

KvK Noord op koers!

Ruim drie jaar na de fusie is Kamer van Koophandel Noord-Nederland klaar voor de volgende stap. Naast het inzetten van efficiencymaatregelen is het bestuur van KvK Noord samen met ondernemers en andere partijen aan de slag gegaan om vorm te geven aan de drie ondernemerspleinen in Leeuwarden, Emmen en Groningen. KvK Noord past haar organisatie daarom intern aan. Met ingang van 1 juli zijn drie nieuwe vestigingsleiders aan de slag gegaan op deze drie vestigingen. Dit zijn Frans Alting (Groningen), Margriet Bouma (Leeuwarden) en Agnes Mulder (Emmen). Zij zijn het aanspreekpunt in de regio en vormen met ingang van 1 juli het managementteam van KvK Noord, samen met directeur Eric Jansen en Folkert Sweertman, manager van het register. Alle nieuwe vestigingsleiders zijn bewust intern geworven en geselecteerd. Dit betekent dat er ook een wijziging plaats gaat vinden in het takenpakket van onze huidige MT-leden Evert Wind en Wim de Kleuver. Beide heren nemen eind 2012 afscheid van KvK Noord.

Nieuwe koers KvK Noord, nieuw team
De fusie van de drie noordelijke Kamers van Koophandel tot de Kamer van Koophandel Noord- Nederland op 1 januari 2008 is inmiddels alweer ruim drie jaar geleden. De inzet hierbij was het benutten van de schaalvoordelen met behoud van de klantgebonden dienstverlening in de drie noordelijke regio´s en intensievere samenwerking met strategische partners. Samenwerken met andere partijen was en blijft de rode draad. Met o.a. Syntens, NOM, TCNN, MKB Nederland Noord, VNO-NCW Noord, gemeenten en de drie noordelijke provincies werkt KvK Noord nauw samen in diverse projecten. KvK Noord is zich sterk bewust geweest van haar kosten en heeft hierop gestuurd. De efficiencymaatregelen hebben op alle fronten effect gehad. Zo is de structurele formatie van KvK Noord van 146 fte op 1 januari 2008 terug gebracht naar 120 fte op 1 juli 2011.

Naast het inzetten van efficiencymaatregelen is het bestuur van Kamer van Koophandel Noord-Nederland samen met ondernemers en andere partijen aan de slag gegaan om een visie te ontwikkelen voor de toekomst. Voortbouwend op landelijk beleid heeft Kamer van Koophandel Noord-Nederland al in 2009 stappen gezet om te komen tot drie kennis & ontmoetingscentra in de drie grootste gemeenten van Noord-Nederland: Groningen, Leeuwarden en Emmen. Deze plannen zijn verder uitgewerkt en geconcretiseerd in 2010 en in 2011. Deze koers sluit aan bij de visie van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Hij hecht veel waarde aan de realisatie van zogenaamde ondernemerspleinen, waar alle informatie en ondersteunende diensten voor ondernemers zijn ondergebracht in één fysiek en digitaal loket, dicht bij de klant.

Wijziging takenpakket huidige MT-leden
Evert Wind was directeur regiostimulering. Hij blijft ook na 1 juli 2011 een aantal projecten leiden en blijft beleidsmatig actief. Evert neemt ook na 1 juli deel aan het landelijk overleg van regiostimulering en blijft nauw betrokken bij SPINN (gericht op internationale samenwerking). Wim de Kleuver was directeur registratie en voorlichting. Hij neemt ook na 1 juli deel aan de landelijke overleggen over de nationale agenda en is na 1 juli projectleider van het klantproces en tevens is hij verantwoordelijk voor de huisvesting van vooral kantoor Groningen. Ook blijft hij na 1 juli plaatsvervangend directeur. Beide heren nemen eind 2012 afscheid van KvK Noord.