Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 5 juli 2011  |


1. Inpassingsplan Beekse Bergen
GS hebben het ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan Beekse Bergen vastgesteld. Dit ontwerp maakt een uitbreiding van de Beekse Bergen mogelijk in de vorm van een Safariresort en een verblijf voor Afrikaanse savannedieren. Daarnaast geeft het ruimte aan kwaliteitsverbeteringen van bepaalde onderdelen van het park. Door de uitbreiding gaat 22,4 ha Ecologische Hoofdstructuur (EHS) verloren. Dit wordt volledig gecompenseerd. GS verzoeken PS het ontwerp-Inpassingsplan en het MER vrij te geven voor de inspraak.

2. Toegankelijk OV
De subsidieregeling voor het toegankelijk maken van geprioriteerde haltes loopt dit jaar af. Alleen voor het toegankelijk maken van zes busstations (Oosterhout, 's- Hertogenbosch, Bergen op Zoom, Uden, Veghel en Boxmeer) en voor enkele haltes waarvoor nu het onzeker is of hier in de toekomst nog bussen rijden, kan ook nog in 2012 subsidie worden aangevraagd. Daartoe wordt de subsidieregeling Verkeer en Vervoer Noord-Brabant per september 2011 gewijzigd.

3. Agro&Co
De Commissaris van de Koningin heeft gedeputeerde Bert Pauli gemachtigd om de provincie te vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van het Agro & Co Kapitaalfonds op 11 juli aanstaande. Daar wordt gesproken over de afwikkeling van de begrensde operationele periode van Agro&Co.

4. Missie naar Turkije
Ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en overheid nemen deel aan de bestuurlijke- en handelsmissie naar Istanbul in Turkije (van 27 tot en met 30 september 2011). Turkije is met een groeiende economie interessant voor het MKB. In Istanbul is een aantal opkomende sectoren (vooral gaming, automotive, design en health) sterk vertegenwoordigd. Doel van de missie is ook om de komst van Turkse bedrijven naar Nederland te bevorderen. De totale delegatie bestaat naar verwachting uit zo'n vijftig deelnemers.

5. Afbouw subsidies jeugdzorg
De subsidies voor jeugdzorg in Babant zijn dit jaar voor het eerst afgebouwd. In 2012 moet de jeugdzorg bekostigd worden van de gelden die daarvoor door het rijk beschikbaar zijn, zonder autonome gelden van de provincie. Deze veranderde omstandigheden zijn door GS vastgelegd in een gewijzigde subsidieregeling. Omdat er nog geen duidelijkheid is over de rijksgelden voor 2012, is het mogelijk dat in augustus een tweede wijziging volgt. De provincie en Bureau Jeugdzorg hebben in overleg de bedrijfsvoering de afgelopen jaren aangepast op de vermindering van inkomsten.


6. Statenvragen over buslijn Etten-Leur
Gedeputeerde Staten vinden het belangrijk dat Etten-Leur Noord op een goede manier met openbaar vervoer wordt bediend en dat de plannen draagvlak hebben bij de inwoners. Ook moeten de nieuwbouwwijken De Keen en Schoenmakershoek (in totaal 8500 inwoners) een busverbinding krijgen. De provincie heeft besloten om voor de definitieve OV-invulling en de infrastructurele consequenties daarvan nader te overleggen met de betrokken partijen. De wijziging van de route van buslijn 316 is daarom uitgesteld. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de PVV- Statenfractie.

7. Statenvragen over Relatiedag
De relatiedag op 2 juli 2011 is een gezamenlijke activiteit van de provincie Noord-Brabant en BrabantStad gericht op het opbouwen en onderhouden van het relatienetwerk in Den Haag en Brussel. Omdat het gaat om een gezamenlijke activiteit, worden de kosten door beide organisaties gedragen. Dat antwoorden GS op vragen van het PVV-Statenfractie.

8. Statenvragen over sluiting musea
Het in stand houden van circa honderd gemeentelijke musea in Brabant is een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Ten aanzien van de culturele bezuinigingen die de provinciale verantwoordelijkheden raken, geldt dat er intensief overleg is met het Rijk. Deze bezuinigingen raken Brabant onevenredig hard. De gelden voor BrabantStad Culturele Hoofdstad zijn niet bedoeld voor de structurele financiering van de culturele infrastructuur. Dat antwoorden GS op vragen van de SP- Statenfractie.

9. Subsidieregelingen intensieve veehouderijen
De subsidieregelingen voor de beëindiging van intensieve veehouderijen en de verplaatsing van intensieve veehouderijen worden aangepast. De regeling voor de beëindiging van intensieve veehouderijen wordt verlengd tot 2012. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten, zodat de uitvoering van de regeling in lijn loopt met de besluitvorming van Provinciale Staten. Het doel van de regelingen is om het aantal veehouderijen rond dorpen en kwetsbare natuur te verminderen.

10. Statenvragen over A27
In de aanloop naar de vergadering van de Tweede Kamer over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) hebben bestuurders van provincie, SRE en de vijf grote Brabantse steden acties ondernomen om de koppeling van financiële middelen tussen de A27 en A58 van tafel te krijgen. Gezamenlijke inzet was dat het Rijk zowel de A27 (knooppunt Hooipolder -Lunetten) en de A58 (knooppunt Galder - Sint Annabosch en Eindhoven - Tilburg) aanpakt. Dit antwoorden GS op vragen van de CDA-Statenfractie.


---- --