Regie der Gebouwen restaureert fonteinvijver in het Park van Tervuren

05/07/2011 11:21

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Tussen 17 en 23 mei 2011 werd de fonteinvijver in het park van Tervuren leeggepompt om werken uit te voeren aan de pompkamer van de fontein. De vijver is in de loop van de tijd ernstig beschadigd geraakt en een restauratie dringt zich dan ook op. De Regie der Gebouwen voert een studie uit om zowel de vijver als de fontein volledig te restaureren.

De fonteinvijver bepaalt het parklandschap rond het imposante Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, dat vlak voor de vijver gelegen is. Oorspronkelijk bevatte de vijver een fontein, maar deze is buiten werking wegens defecten in de pompkamer. De vijver werd leeggepompt in samenwerking met de lokale brandweer, om zo gemakkelijker de fontein te kunnen herstellen, en tegelijk het slib op de bodem te verwijderen.

Bij het leegpompen werd vastgesteld dat de betonnen kuip van de vijver grote scheuren bevat, waardoor de stabiliteit van de vijver in het gedrang komt. De Regie der Gebouwen besloot onmiddellijk om een diepgaand stabiliteitsonderzoek in te stellen via kernboringen in de betonnen kuip. Deze kernboringen zullen uitgevoerd worden door een gespecialiseerde firma.

Tegelijkertijd wordt het dossier voor de verwijdering van het slib in orde gebracht, en zijn er reeds adviezen gevraagd voor de uiteindelijke restauratie-, renovatie- en herstellingswerken aan de fontein en de vijver. De Regie der Gebouwen wenst de vijver zijn uitstraling van weleer terug te geven.

De voorbereidende studie en de werken zullen tussen 6 maanden en 1 jaar in beslag nemen. De vijver zelf blijft zolang leeg staan. De voorbereidende werken startten nog dit jaar en in de loop van 2012 wordt het project afgewerkt. De bedoeling is het stabiliteitsprobleem op te lossen, de rand van de vijver te herstellen en een nieuwe fontein te installeren. De nieuwe fontein zal van hetzelfde type zijn als de originele fontein uit 1898. Daarnaast zullen ook de pompkamer en de gang naar de pompkamer gerestaureerd worden en is de vervanging van een industriële leegloopleiding voorzien.

Technische fiche:

- Eigenaar: Belgische Staat

- Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

- Studie: Regie der Gebouwen

- Kernboring: OREX Geotechnics

- Restauratietermijn: 2011- 2012

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen

De vastgoedexpert van de federale staat

De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.

Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 8 miljoen m² verspreid over een 1.500 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 975 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 5 miljoen m2) terwijl zo'n 525 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2).

Voor de federale ambtenaren huurt zij kwalitatieve kantoren of treedt zij zelf op als bouwheer. Bij het huren van kantoren wordt nauwlettend rekening gehouden met de specifieke behoeften van haar klanten. Bij nieuwbouw besteedt zij bijzondere aandacht aan de globaal bouwkundige kwaliteit van de bouwplannen. Deze kwaliteit wordt onder andere bepaald door de functionele geschiktheid van het gebouw, de beoogde levensduur, de esthetische kwaliteit en de stedenbouwkundige inplanting in de bestaande omgeving, de kostprijs, de onderhoudskosten en het duurzaam energiegebruik.

Op architecturaal en historisch vlak omvat het beheerde patrimonium enkele schitterende pareltjes, zoals de site van het Jubelpark met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. De Regie der Gebouwen waakt als beheerder van dit patrimonium over het behoud van deze monumenten en opmerkelijke gebouwen die een getuige zijn van ons rijk verleden en een weerspiegeling zijn van onze cultuur.

Sinds jaren breidt de Regie der Gebouwen haar knowhow uit in restauratie- en conservatietechnieken. Elk jaar slaagt zij erin om enkele waardevolle gebouwen en monumenten in ere te herstellen. Denk maar aan de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis der Academiën, het Muziekinstrumentenmuseum, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Hallepoort, de Japanse toren, het Chinees paviljoen, het Paleis voor Schone Kunsten, enz.

De Regie der Gebouwen voert ook de verbintenissen uit die de Belgische staat is aangegaan met internationale instellingen met betrekking tot gebouweninfrastructuur, zoals de Europese Scholen (Europese Commissie) of de Raad van de Europese unie.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel