Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ALS-campagne rond Toto-concert levert bijna ¤ 10.0000,- op

Amsterdam, 5 juli 2011 ­ Tijdens twee unieke concerten van rockformatie Toto in Amsterdam is op grote schaal aandacht gevraagd voor de dodelijke spier- en zenuwziekte ALS. Rond de concerten, op 23 en 24 juni in de Heineken Music Hall, is er door de bezoekers meer dan ¤ 10.000,- geschonnken aan Stichting ALS Nederland. Dit bedrag komt ten goede aan onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en aan een betere kwaliteit van zorg voor ALS-patiënten.

Mike Porcaro (56), oud-bassist van Toto en broer en vriend van de huidige bandleden, lijdt aan de dodelijke spier- en zenuwziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). ALS is een zeer ernstige ziekte van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen. Heel snel valt spiergroep na spiergroep uit. Patiënten kunnen al snel niet meer lopen of hun armen gebruiken. Praten en slikken wordt steeds moeilijker en de ademhaling verzwakt. Mensen met ALS overlijden gemiddeld drie jaar na de diagnose. Er is tot op heden geen behandeling tegen de ziekte.

Met Mike Porcaro als boegbeeld, zorgden Heineken Music Hall, Mojo Concerts, Toto-fans en Stichting ALS Nederland ervoor dat concertbezoekers vorige week donderdag en vrijdag werden geïnformeerd over de ziekte. Er werd vervolgens massaal geld gegeven om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken en de kwaliteit van zorg voor ALS-patiënten te verbeteren.

Martin Veerman VIP-gast
Martin Veerman was VIP-gast van Stichting ALS Nederland tijdens het concert op vrijdagavond. Martin is ALS-patiënt en muzikant. Hij speelde 24 jaar lang, samen met onder andere Jaap de Witte van de 3JS, in de Volendamse band Jen Rog, een van de langst bestaande (cover)bands in Nederland. Ook speelde hij, net als Herman Brood in de jaren '60, in de Jimmy Sterman band. Na het concert van Toto op vrijdag 24 juni is onderstaande foto gemaakt van Martin Veerman en zijn zoon samen met de bandleden van Toto.

Martin Veerman met Toto_juni 2011.jpg

Martin Veerman (in het midden met armen over elkaar) met de bandleden van Toto en zijn zoon (links met gele shirt naast Martin Veerman)

Toto
De Amerikaanse rockgroep Toto ontstond in 1976 in Los Angeles. De grootste successen behaalde de groep in de jaren tachtig. Drie singles van de met zes Grammy Awards bekroonde LP 'TOTO IV' bereikten de Top 10 van de Billboard Hot 100 en hebben bijna dertig jaar later de status van evergreen. Eind februari 2010 maakte de band een reünie bekend met een begeleidende tour. Dit om hun bassist, Mike Porcaro te ondersteunen die de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) had gekregen. De bekendste nummers die Toto ook tijdens de concertserie speelde, zijn onder meer 'Hold the line', 'Rosanna', 'Africa', 'Stop loving you' en 'Pamela'.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ineke Zaal, PR & Event manager, telefoon (06- 20164256) of e-mail (i.zaal@stichting-als.nl)

Voor meer informatie over TOTO en de internationale tour verwijzen wij u naar http://www.toto99.com en http://nl.wikipedia.org/wiki/Toto_(band)

ALS ­ Amyotrofische Laterale Sclerose>
ALS is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Door het langzaam afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen, leidt de ziekte tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. ALS is ongeneeslijk. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen, veelal door zwakte van de ademhalingsspieren.

ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan ­ slechts 5% van de gevallen iss familiair (waarbij in slechts 30% van de gevallen genenonderzoek mogelijk is). ALS komt in de hele wereld met dezelfde frequentie voor, jaarlijks overlijden er wereldwijd 125.000 mensen aan de ziekte (in Nederland rond de 450 per jaar). Stichting ALS Nederland, Zekeringstraat 42, 1014 BT Amsterdam, www.stichting-ALS.nl, Giro 100.000