Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 juli 2011

Alkmaarders nieuwsgierig naar de nieuwe inzamelmethode rolemmers

Alkmaar start in september met de inzameling van huishoudelijk afval met behulp van een 'zijlader'. Met behulp van een mechanische grijparm worden de rolemmers van de stoep opgepakt, geleegd en weer teruggezet. De rolemmers dienen zij aan zij te worden aangeboden zodat de grijparm er vanaf de straat makkelijk bij kan. Deze nieuwe inzamelmethode vermijdt een hoge arbeidsbelasting van de inzamelmedewerkers en maakt een efficiëntere bedrijfsvoering mogelijk.

De invoering van zijbelading heeft tot gevolg dat de aanbiedplaatsen van rolemmers moeten worden aangepast. Om inwoners te informeren, stond de afgelopen twee weken een informatiebus in de wijken. De bus werd druk bezocht. Veel inwoners wilde informatie; over de nieuwe rolemmers, maar ook over de inzamelmethode. Een aantal mensen gaf aan een zienswijze in te willen brengen, omdat de aanbiedplaats op een voor hen onacceptabele plek was gepland.

Iedereen een nieuwe rolemmer
Een aantal wijken gaat niet over op de nieuwe inzamelmethode. Dat heeft veelal te maken met de krappe straten, waar de aanbiedplaatsen volgens de nieuwe criteria voor zijbelading niet kunnen worden ingericht. De rolemmers in deze wijken worden nog ingezameld met de 'oude' achterlader. Voor de nieuwe inzamelmethode zijn andere rolemmers vereist. De capaciteit van de nieuwe groene rolemmer is iets groter (180 liter), dan de oude (140 liter). De grijze rolemmer behoudt dezelfde inhoud (240 liter). Ook de wijken die niet overgaan op zijbelading, krijgen nieuwe rolemmers.

Definitieve aanbiedplaatsen
Alvorens de aanbiedplaatsen zijn vastgesteld, heeft een inventarisatie plaatsgevonden in de wijken. Deze inventarisatie is ter plaatse uitgevoerd aan de hand van door de gemeenteraad vastgestelde locatiecriteria. Zo is er voor ieder adres een aanbiedplaats aangewezen. Tot 27 juli (zes weken na 15 juni) kunnen zienswijzen worden ingediend op het concept aanwijsbesluit voor de aanbiedplaatsen. Indien een zienswijze wordt ingediend, dan bekijkt de gemeente de situatie ter plaatse nog een keer. Daarna volgt het aanwijsbesluit.

Vragen & antwoorden
Op de webiste van de gemeente Alkmaar www.alkmaar.nl/aanbiedplaatsen kunnen inwoners zien waar zij rolemmer in het vervolg aan kunnen bieden. Op de website zijn ook de meeste gestelde vragen en antwoorden te lezen. Deze worden regelmatig geactualiseerd.