Ali B. roept scholieren op voor lipdub wedstrijd tegen geldezels


AMSTERDAM, 20110705 -- In de campagne Pas op je pas van de Nederlandse Vereniging van Banken waarschuwen de banken, politie en Ali B jongeren om nooit hun bankpas en pincode af te staan en hen te wijzen op de grote gevolgen hiervan. Ali B, ambassadeur van de campagne, roept jongeren op om mee te doen aan een lipdub wedstrijd met hun school. Zij kunnen hiermee een schoolfeest winnen met een optreden van Ali B en zijn vrienden.

Geldezels

Een groeiend aantal jongeren (geldezels) wordt misbruikt om crimineel geld weg te sluizen door hun betaalpas en pincode af te staan. De gevolgen daarvan zijn voor de geldezels ingrijpend; de pakkans vanuit de banken is namelijk 100%. Ze draaien op voor de schade die in de duizenden euro’s kan lopen en worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Daarnaast kunnen deze jongeren acht jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken.


Lipdub wedstrijd

Speciaal voor deze campagne heeft Ali B een rap geschreven. Hierin vertelt hij wat de gevolgen zijn voor deze geldezels. In een videoboodschap roept hij vervolgens scholen op mee te doen aan de lipdub wedstrijd. Een lipdub is een filmpje waarin een nummer wordt geplaybackt door een groep mensen. Iedereen playbackt een paar zinnen van het nummer en de truc is dat alles in één keer wordt gefilmd. In dit geval is de oproep aan schoolklassen om de rap van Ali B te lipdubben.


Lesmateriaal scholen

Het organiseren van een lipdub wedstrijd is onderdeel van een breed pakket aan lesmaterialen dat onder scholen verspreid wordt om jongeren te waarschuwen. Docenten kunnen dit lesmateriaal downloaden van de website pasopjepas.nl. Dit materiaal bevat onder andere een brief die naar ouders kan worden gestuurd, een lesvel en de rap en videoboodschap van Ali B.


Website pasopjepas.nl

Op de website pasopjepas.nl staan onder andere films over hoe dit soort criminelen te werk gaan en de gevolgen voor jongeren die zich als geldezel lieten gebruiken, lesmateriaal voor docenten en uiteraard de videoboodschap van Ali B waarin hij jongeren oproept mee te doen aan de lipdub wedstrijd. Op de site komen ook de inzendingen van de wedstrijd te staan, zodat dit andere jongeren inspireert en motiveert om ook mee te doen.





Ingezonden persbericht