Ingezonden persbericht


e
Utrecht, 30 juni 2011

Gratis naar het dick bruna huis in je feestjurk!


- De Zomer van Dick Bruna in het dick bruna huis van het Centraal Museum
- In het kader van de tentoonstelling nijntje in de mode en het Jaar van het Konijn

Data: 5 juli t/m 21 augustus 2011
Centraal Museum Utrecht

Gratis naar het dick bruna huis in je feestjurk! Het dick bruna huis viert namelijk dit jaar - het Jaar van het Konijn - zijn 5-jarig jubileum. Deze editie van de jaarlijkse Zomer van Dick Bruna staat in het teken van de nieuwe tentoonstelling nijntje in de mode in het dick bruna huis van het Centraal Museum. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid zijn nationale en internationale modeontwerpers gevraagd een feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Tijdens De Zomer van Dick Bruna vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud rondom mode en het dick bruna huis. Elke week zijn er leuke acties, waarmee je gratis toegang krijgt tot het dick bruna huis.

nijntje in de mode
Ontwerpers, onder wie Saskia van Drimmelen, Claes Iversen, Jan Taminiau, het Britse Boudicca en het Japanse Minä Perhonen, werken aan een ontwerp voor een nijn van 40 cm. hoog, waarbij ze zich laten inspireren door het werk van nijntjes geestelijke vader Dick Bruna. Dick Bruna zelf heeft op papier een nieuwe feestjurk ontworpen, evenals Piet Paris. De illustraties en de modeontwerpen worden nog t/m 22 januari 2012 getoond in de nieuwe presentatie nijntje in de mode, samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna.

Activiteiten tijdens De Zomer van Dick Bruna

Voorlezen in het dick bruna huis
Kun je niet genoeg krijgen van de avonturen van nijntje? Iedere eerste zondag van de maand wordt er om 14.30 en 15.30 uur voorgelezen in het dick bruna huis. Tijdens de zomervakantie (Midden Nederland) wordt er op woensdag om 14.00 uur ook voorgelezen met behulp van het Verteltheater. Zowel de nijntje-boekjes als kinderboekjes rondom het thema mode komen aan bod. Aansluitend is er een schilderworkshop waar je - geinspireerd door de verhalen- aan de slag kunt met verf en penseel! Tijdens de zomervakantie is het atelier van het dick bruna huis dagelijks (m.u.v. maandag) geopend van 11.00 - 16.30 uur. Vanaf 12.00 uur onder begeleiding.

nijntje in het Centraal Museum
Ga met nijntje naar het Centraal Museum! Ouders/verzorgers kunnen met jonge kinderen een speciale nijntje-route volgen aan de hand van het boekje nijntje in het Centraal Museum. Via vragen die afgestemd zijn op kinderen, leren zij op een leuke manier naar schilderkunst van de Oude Meesters kijken.

Combinatietour nijntje in de mode en Het nieuwe ambacht. Iris van Herpen Elke zaterdagmiddag om 14.00 uur start er een gratis instaprondleiding. Tijdens de rondleiding wordt er ingegaan op het ontwerpproces van de tentoongestelde ontwerpen van Piet Paris, Claes Iversen, Jan Taminiau en Iris van Herpen.

Rondleiding Verborgen betekenissen
Waarom werden er in de 17de eeuw zoveel mensen in zwarte kleding geportretteerd? Hoe zie je het verschil tussen een jongetje en een meisje als ze beide in een jurkje zijn afgebeeld? Een rondleiding langs de schilderijen van de Utrechtse Oude Meesters geeft een beeld van wat hot & not was in de mode van de 16de en 17de eeuw. Doelgroep: volwassenen
Kosten: ¤ 65,- (max. 20 personen, excl. entree)
Tijden: op aanvraag
Reserveren (noodzakelijk): rondleidingen@centraalmuseum.nl of 030-2362393 (di. t/m vr.10.00 - 13.00 uur)

Acties rondom De Zomer van Dick Bruna 2011
Tijdens De Zomer van Dick Bruna word je volop in het modische zonnetje gezet! Iedere week geldt er namelijk een leuke actie rondom de nieuwe tentoonstelling nijntje in de mode, waardoor je gratis het dick bruna huis kunt bezoeken. Dus alle kunstenaars, jurkjes- en snorrendragers opgelet! Week 27 - 5 t/m 10 juli
Nijntje heeft voor nijntje in de mode een geheel nieuwe garderobe gekregen. Gratis voor iedereen in een feestjurk!

Week 28 - 12 t/m 17 juli
Gratis voor iedereen die 5 is, of een veelvoud daarvan (10, 15, 20, etc.) in het kader van het 5-jarig bestaan van het dick bruna huis!

Week 29 - 19 t/m 24 juli
Nijntje in de mode toont een catwalk met nijntje-poppen in modeontwerpen. Gratis op vertoon van je eigen nijntje-pop.

Week 30 - 26 t/m 31 juli
2011 is het jaar van het konijn! Gratis voor iedereen verkleed als konijn!

Week 31 - 2 t/m 7 augustus
Nijntje als modemuze! Gratis op vertoon van een eigen modeontwerp voor nijntje.

Week 32 - 9 t/m 14 augustus
Gratis voor iedereen die uit Utrecht komt.

Week 33 - 16 t/m 21 augustus
Gratis voor iedereen met een snor a la Dick Bruna.




Ingezonden persbericht