Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 1 juli 2011

Van der Laan ontruimt Schijnheilig. Gewoon, omdat het kan!

Het doek lijkt definitief te vallen voor Schijnheilig. Burgemeester Van der Laan heeft besloten om Schijnheilig te ontruimen terwijl onderhandelingen over een gebruikovereenkomst nog gaande waren. De eigenaar, de Rijksgebouwendienst, kan vanwege de slechte vastgoedmarkt het pand niet kwijt voor de exorbitante prijs die zij in gedachte heeft. Hernieuwde leegstand en speculatie met het pand aan de Passeerdersgracht liggen daarom de komende jaren in het verschiet. De ontruiming, gepland voor komende dinsdag 5 juli, is op dit moment even onnodig als onwenselijk.

Schijnheilig, een collectief van tientallen vrijwilligers, heeft zich het afgelopen jaar belangeloos ingezet om de Passeerdersgracht om te toveren tot een laagdrempelig niet-commercieel cultuurpodium. Na meer dan een jaar heeft het zelfvoorzienend cultureel centrum al meer dan 1.500 beginnende artiesten een podium geboden. Met de ontruiming komt daar nu een einde aan.

Er is geen dwingende reden voor de ontruiming, aangezien het gebouw voorlopig niet verkocht kan worden. Van der Laan gaat hiermee lijnrecht in tegen de wens van Stadsdeel Centrum en Bureau Broedplaatsen om Schijnheilig te behouden, en de wens van de gemeente om niet te ontruimen voor leegstand. 'De burgemeester stelt zich op als een law & order sheriff, die zijn pistool louter trekt voor vastgoedbelangen en het culturele leven van Amsterdammers aan zijn laars lapt', aldus David van der Bree van Schijnheilig.

Het pand heeft een maatschappelijke bestemming, er zijn talloze potentiële gebruikers die naar een dergelijke ruimte op zoek zijn. Maar de eigenaar, de Rijksgebouwendienst, wacht tot de vastgoedmarkt weer aantrekt om het leeg te verkopen. In het huidige klimaat van dreigende culturele kaalslag is dit onbegrijpelijk. Schijnheilig is faliekant tegenstander van speculatie met maatschappelijk vastgoed. De burgemeester is dat bij monde ook. Het is daarom onacceptabel dat de burgemeester het door Schijnheilig voorgestelde contract niet eens in overweging wil nemen.

Het anti-speculatie contract voorziet er tegelijkertijd in dat de eigenaar kan beschikken over het pand zodra hij er goede plannen mee heeft en dat de schaarse ruimte in de stad altijd optimaal benut wordt. Het garandeert, anders dan een anti-kraak contract, dat Schijnheilig vertrekt wanneer structureel gebruik conform de maatschappelijke bestemming zeker is. Het anti-speculatie contract voorkomt zo dat tijdelijke gebruikers zouden moeten vertrekken vanwege schimmige verkoopconstructies, zoals die eerder hebben plaatsgevonden aan de Passeerdersgracht. Met een dergelijk contract wil Schijnheilig bijdragen aan een creatieve invulling van leegstand in de stad.

Schijnheilig is teleurgesteld in de beleidslijn die Van der Laan nu heeft gekozen. Amsterdam heeft behoefte aan een burgemeester die tegenwicht biedt aan de logica van eigendom en verharding die is ingezet in Den Haag. Geen burgemeester die onderdeel is van eenzelfde nieuwe politieke cultuur die zich erop richt alles kapot te maken wat experimenteel, anders en vernieuwend is! Dit alles zonder argumenten of logica, behalve die van particulier bezit: 'gewoon, omdat het kan!'

Schijnheilig blijft zich inzetten voor vrije ruimte, voor plekken waar niet het geld, maar de creativiteit het voor het zeggen heeft. Schijnheilig roept iedereen op die hart heeft voor de stad, voor culturele en politieke vrijheden, voor experiment en samenhorigheid, om de komende dagen te komen protesteren. Zie de website schijnheilig.org voor meer informatie.

-Zondag 3 juli, om 17u is er een demonstratie, vanaf de Dam.

-Dinsdag 5 juli, vanaf vijf uur/half zes 's ochtends roept Schijnheilig iedereen op om op vreedzame en strijdbare wijze te komen protesteren tegen de ontruiming.

Kraken draait door, Schijnheilig gaat voort!

===============