Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
90 Vragen van de heer drs.C.A. Geldof
(ingekomen 4 juli 2011)

In het Utrechtkatern van AD/UN van 4 juli 2011 wordt in twee artikelen bericht over illegale housefeesten in Utrecht. Het betreft feesten op afgelegen plekken als bedrijventerreinen en in tunnels. De kop van het hoofdartikel luidt: 'Illegaal feest gedoogd'. Binnen één week zou het gaan om maar liefst vijf illegale feesten. Volgens de berichtgeving stelt de politiewoordvoerder dat de politie de feesten in principe direct stop kan zetten, maar dat per situatie wordt bepaald hoe er mee wordt omgegaan. De politie is, blijkens de uitlatingen van de woordvoerder, vaak al op de hoogte van het houden van dergelijke feesten, via Facebook en meldingen van overlast.

Utrecht heeft een levendig evenementenbeleid. De stad wint veelvuldig prijzen voor de diverse (legale) evenementen die in de stad plaatsvinden. Bij legale feesten moet een organisator voldoen aan veel eisen, onder meer op het gebied van veiligheid, bewaking en toegangscontrole. Ook moeten diverse voorzieningen zijn getroffen, als EHBO-posten en toiletvoorzieningen. Allemaal om de goede orde en veiligheid te waarborgen, maar ook goed feest te kunnen vieren. Bij illegale feesten ontbreken die voorzieningen meestal en kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen, zoals ook blijkt uit de berichtgeving. Bij een feest in een tunnel onder de A12 liepen mensen de snelweg op. Ook volgens de organisatoren levensgevaarlijk. De politie blijkt dat feest niet onmiddellijk te hebben beëindigd, maar in overleg te zijn getreden met de organisatoren.

Los van het feit dat illegale feesten leiden tot concurrentievervalsing met organisatoren die zich wel aan de regels houden, heeft het gedoogbeleid ook een aanzuigende werking. De illegale feesten zijn volgens de berichtgeving al zo populair, dat de organisatoren moeten overleggen over geschikte locaties en data. De VVD vindt dit de wereld op zijn kop en heeft daarom de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.


1. Is het college bekend met de berichtgeving in AD/UN van 4 juli 2011?
2. Wat vindt u van het feit dat dergelijke feesten worden gehouden, waarbij het maar de vraag is hoe de veiligheid van bezoekers en van anderen (bijvoorbeeld automobilisten op een snelweg) kan worden gegarandeerd?
3. Klopt het dat de politie bij het aantreffen van een illegaal feest, het doorgaan van het feest in sommige gevallen gedoogt?
4. Zo ja, hoe rijmt u dat met het feit dat een organisator die volgens de regels een feest wil organiseren, moet voldoen aan heel veel regels en voorschriften? Hoe legt u dat gedogen uit aan de mensen die zich wel aan de regels willen houden en doet een dergelijk gedoogbeleid geen afbreuk aan de geloofwaardigheid van deze regels en voorschriften?
5. Bent u met de VVD van oordeel dat illegale feesten na constatering door de politie zo snel als mogelijk moeten worden beëindigd? Zo nee waarom niet?
6. Bent u met de VVD van oordeel dat, in het geval de politie op voorhand op de hoogte is van de organisatie van een illegaal feest, de politie moet voorkomen dat een dergelijk feest wordt gehouden? Zo nee, waarom niet?
7. Is tegen de organisatoren van de illegale feesten, waarover in het AD/UN is bericht, proces-verbaal opgemaakt en is overgegaan tot inbeslagname van apparatuur e.d.? Zo nee, waarom niet?
8. Wat gaat u doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat in deze zomerperiode (en verder) illegale feesten worden gehouden?
9. Gaat u dit onderwerp zo spoedig mogelijk in de driehoek bespreken met het Openbaar ministerie en de Politie en zo ja, kunt u ons op korte termijn informeren over de uitkomst daarvan?

---- --