Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
89 Vragen van mevrouw drs. M.W. Haage
(ingekomen 4 juli 2011)

Uit een artikel in AD/UN van maandag 4 juli blijkt dat er illegale housefeesten worden gehouden in de gemeente Utrecht. De politie komt deze feesten op het spoor doordat omwonenden geluidsoverlast melden. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, grijpt de politie pas in bij onveilige situaties. Organisatoren vragen geen vergunning aan en ook aan voor horeca geldende veiligheidsvoorschriften wordt niet voldaan. De PvdA fractie is verbaasd over het optreden van de politie en gemeente en heeft daarom de volgende vragen.


1. Is de het college op de hoogte van deze illegale feesten?


2. Op de evenementenwebsite van de gemeente staat dat wanneer je een illegaal evenement organiseert, je in overtreding bent. Dit kan financiële consequenties en mogelijk zelfs celstraf tot gevolg hebben.
3. Zijn deze consequenties ook opgelegd aan de organisatoren van deze illegale housefeesten? Zo nee, waarom niet?


4. Wordt de aangebrachte schade op de locaties van illegale feesten en de extra inzet van gemeente en politie op de organisatoren verhaald? Zo niet, is het college voornemens dit wel te gaan doen?


5. De PvdA heeft er begrip voor dat de politie niet onmiddellijk een feest kan stilleggen, dit kan ertoe leiden dat de situatie uit de hand loopt en oncontroleerbaar wordt. Tegelijkertijd kunnen omwonenden (geluids-) overlast ervaren.
6. Wat doen gemeente en politie om de overlast voor omwonenden aan te pakken?


7. Volgens de politiewoordvoerder in de krant is er geen vast beleid voor illegale feesten. Mogelijk heeft het gedogen van deze feesten een aantrekkend effect op de stad voor andere illegale organisatoren en werkt het concurrentievervalsing in de hand voor organisatoren die wel netjes aan alle eisen voldoen. Vindt het college het raadzaam om hiertegen beleid te ontwikkelen of een handhavingarrangement op te stellen?

---- --