Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 juli 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over arrestaties bij protest tegen het bewind van president Loekasjenko aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Heeft u kennis genomen van het bericht dat tientallen arrestaties hebben plaatsgevonden in Wit-Rusland naar aanleiding van protestacties tegen het bewind van president Loekasjenko?

2. Deelt u de mening dat het recht om te demonstreren een groot voorrecht is binnen een rechtstaat? Indien ja, op welke wijze maakt u dit bekend aan landen die het recht op demonstreren niet erkennen en demonstraties stelselmatig onderdrukken?

3. Deelt u de mening dat het een slechte ontwikkeling dat het recht op demonstratie in Wit-Rusland nog altijd niet is erkend, dan wel dat er overheden zijn die deelnemers aan demonstraties intimideren of straffen of hardhandig ingrijpen tijdens demonstraties? Indien ja, spreekt u Wit- Russische autoriteiten hier ook op aan? Indien nee, waarom niet?

4. Deelt u de mening dat het blokkeren van social media binnen een rechtstaat niet zou moeten? Speelt Nederland een actieve rol om media- en persvrijheid te bevorderen in Wit- Rusland? Indien ja, hoe wordt hier uitvoering aan gegeven? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid zowel in bilaterale contacten, als via de Europese Unie de Wit-Russische autoriteiten blijvend aan te spreken op het gegeven dat onderdrukking van demonstraties onwenselijk is ? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

ANP- 04 juli 2011- Bijna 300 arrestaties bij protest tegen Loekasjenko

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag