Gemeente Bronckhorst

Bezettingsgraad accommodaties in Bronckhorst biedt goede basis voor acties uit toeristisch-recreatief marketingplan

Toerisme en recreatie is een speerpunt van beleid in Bronckhorst. Jaarlijks bezoeken vele toeristen de gemeente en de werkgelegenheid in de sector steeg in 2010 ten opzichte van de totale werkgelegenheid in Bronckhorst naar 7,5% (waar dit in 2005 nog 5,9% was). Om het toeristisch product 'Bronckhorst' (nog) beter en gestructureerder te profileren is een toeristisch-recreatief marketingplan opgesteld, dat de gemeenteraad eind vorig jaar vaststelde. Doel van het plan is een basis te bieden voor ondernemers in de toerisme/recreatie sector in de gemeente om Bronckhorst te promoten in de Achterhoek en binnen Nederland. In het plan zijn verschillende activiteiten benoemd die hiervoor ingezet kunnen worden. Door toeristische ondernemers, de VVV en/of de gemeente.

Om de resultaten en effecten van die activiteiten goed te kunnen meten was het nodig om de huidige stand van zaken bij de toeristische-recreatieve ondernemers in beeld te brengen (nulmeting). Dit zijn campings, mini-campings/kleinschalige kampeerterreinen, hotels, groepsaccommodaties, bed & breakfasts/pensions, appartementen, vakantiehuisjes en bungalowparken. Gekeken is naar aantallen accommodaties, bezettingsgraad, verblijfsduur en aantal slaapplaatsen. Wij hebben bureau ROMA marktonderzoek uit Hengelo (Gld) gevraagd dit te onderzoeken en de resultaten zijn nu bekend. Een greep: . Bij benadering zijn in onze gemeente: 275 accommodaties, te weten 12 campings, 39 mini-campings, 9 hotels, 14 groepsaccommodaties, 46 bed & breakfasts, 101, appartementen/vakantiehuisjes en twee bungalowparken (54 bungalows). De meeste accommodaties zijn in Vorden en Zelhem. . Campings en mini-campings hebben ca. 2.000 staanplaatsen. De hotels bieden ruim 200 bedden. Datzelfde geldt voor de bed & breakfasts. De groepsaccommodaties bieden 650 slaapplaatsen en de vakantiehuisjes ca. 520. De twee bungalowparken bieden er ruim 300. . De bezettingsgraad verschilt logischerwijze per seizoen (hoogseizoen bij alle accommodaties het hoogst) en is afhankelijk van het type accommodatie. In het hoogseizoen is de bezettingsgraad van de bed & breakfasts 26%, bij de groepsacccommodaties ligt het op 41%, bij campings, hotels, appartementen is het 48 tot 58% en bij de bungalowparken 65%. . Ook de gemiddelde verblijfsduur verschilt per seizoen en hangt af van het type accommodatie. De gemiddelde verblijfsduur is relatief kort voor hotels, groepsaccommodaties en bed & breakfasts (1,8 tot 3,3 nachten in het hoogseizoen). Voor de campings, mini-campings, appartementen en bungalowprken geldt in het hoogseizoen een bezetting van 8,5 tot 10 nachten.

Wethouder van recreatie en toerisme Dorien Mulderije: "Deze cijfers laten zien dat de bezetting nog best beter kan en wij zijn ervan overtuigd dat de betrokken partijen, ondernemers, VVV en/of gemeente, met de verschillende activiteiten zoals die in het marketingplan staan een goede bijdrage zullen leveren. Dit gaan we later weer meten."

Hengelo (Gld), 5 juli 2011