Ernst & Young

Gemiddelde kosten per ziekenhuisopname zijn toegenomen tot ¤ 4.975 ondanks korter verblijf

5 jul 2011 - Uit recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen in 2010 wederom in staat zijn geweest de ligduur van patiënten te verkorten en het aantal opnames per bed verder te verhogen. Bedroeg de gemiddelde klinische ligduur in 2009 nog 5,8 dagen, in 2010 is deze met 5,2% afgenomen tot 5,5 dagen, variërend van 2,7% verkorting van de ligduur in de UMC's tot 7,3% verkorting van de ligduur in de algemene ziekenhuizen. De ziekenhuizen hebben de vrijgekomen capaciteit in kunnen zetten voor productiegroei.

Lag het gemiddeld aantal opnames per bed in 2009 nog rond de 82, in 2010 is dit met gemiddeld 7% gegroeid, variërend van 63 opnames per bed in de UMC's tot 96 opnames per bed in de topklinische ziekenhuizen. Dit betekent dat ziekenhuizen in 2010 erin geslaagd zijn om een hoger aantal opnames per bed en een kortere ligduur te realiseren. Ondanks de positieve financiële resultaten die ziekenhuizen in 2010 behaalden en de gerealiseerde productiviteits- en efficiencyverbetering blijven de marges klein.

Stijgende kosten
Hoewel de ziekenhuizen in staat zijn geweest de productie te verhogen met slechts een beperkte stijging van de personele inzet, zijn zowel de personele als de totale kosten per verpleegdag toegenomen. De personele lasten per verpleegdag zijn in 2010 met gemiddeld 8,6% toegenomen tot ¤ 1.076,- variërend van ¤ 707,- per verpleegdag in de topklinische ziekenhuizen tot ¤ 2.333,- per verpleegdag in de UMC's. De totale lasten per verpleegdag zijn met gemiddeld 11% gestegen tot ¤ 1.864,- variërend van ¤ 1.282,- per verpleegdag in de topklinische ziekenhuizen tot ¤ 3.743,- per verpleegdag in de UMC's. De personele en totale kosten per opname zijn echter minder gestegen dan de kosten per verpleegdag. De gemiddelde personele kosten per opname zijn in 2010 met slechts 0,7% gestegen tot ¤ 2.872,- variërend van ¤ 1.921,- per opname in de algemene ziekenhuizen tot ¤8.250,- in de UMC's. De totale lasten per opname stijgen in 2010 met gemiddeld 3,1% tot ¤ 4.975,- per opname variërend van ¤ 3.45 4,- per opname in de algemene ziekenhuizen tot ¤ 26.531,- per opname in de UMC's.

Structurele rendementsverbetering
Monique van Dijen, partner Health Care Advisory van Ernst & Young: "Om de marges te verruimen zijn maatregelen noodzakelijk die leiden tot een structurele rendementsverbetering. Eén van de mogelijkheden is het verder optimaliseren van de patiëntenlogistiek en capaciteitsmanagement. Waar nu nog vaak de focus ligt op efficiencyverbetering van een individuele afdeling of capaciteit -bijvoorbeeld op de OK of ligduurreductie in het beddenhuis- zijn de marges veel verder te vergroten door capaciteiten over de verschillende afdelingen heen te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is het stroomlijnen van de OK benutting met de bedbezetting in de kliniek. Maar ook bijvoorbeeld het stroomlijnen met andere afdelingen zoals functie-afdelingen en poliklinieken. Dit vergt niet alleen dat ziekenhuizen de geleverde prestaties kunnen analyseren, maar - en dat is nieuw in de zorg - meer nog dat zij steeds, over de verschillende afdelingen heen, 2 tot 3 maanden vooruitkijken en continu bijsturen om d e optimale bezetting dagelijks zo dicht mogelijk te benaderen."